Sari la conținut

Ministerul Sănătății va semna un acord privind marii arși cu guvernul belgian

ministerul sanatatii
sursa foto: arhiva Doctorul Zilei

Ministerul Sănătății va semna un acord privind marii arși cu guvernul belgian. Belgia va continua să trateze pacienți cu arsuri grave din România. Un acord în acest sens va fi semnat în curând, anunță ministrul sănătății, Alexandru Rafila. Memorandumul este realizat între Ministerul Sănătăţii, MAI, MAE şi MApN, pe de o parte, şi Ministerul Apărării din Belgia, pe de altă parte.

”Nicio țară din lume nu poate să amenajeze atât de multe paturi pentru pacienți arși, care ar putea să deservească în caz de urgență, de catastrofă astfel de pacienți și trebuie să existe și posibilitatea rezolvării la nivel național, dar și prin parteneriate și în curând vom semna un acord în acest sens cu guvernul belgian.” a spus Alexandru Rafila.

Potrivit unui document al Ministerului Sănătății, cu date din perioada 2016-2021, aproximativ 10.000 de pacienți se prezintă anual la camerele de gardă pentru leziuni de arsură, iar circa 4.000 de cazuri necesită internare pentru supraveghere și tratament de specialitate.

În jur de 1.400 – 1.500 de pacienți reprezintă cazuri de severitate medie și mare, care necesită îngrijiri spitalicești cu o durată mai mare de două săptămâni și, ulterior, servicii de recuperare medicală specializată.

Ministerul Sănătății va semna un acord privind marii arși cu guvernul belgian pentru continuarea programului transferul bolnavilor

Amintim că în Belgia au primit îngrijiri medicale mulți dintre cei răniți în incendiul din clubul Colectiv, din octombrie 2015, din București.

Transferul de pacienți s-a desfășurat cu o frecvență relativ constantă,  din 2015, în beneficiul pacienților
români, potrivit documentelor guvernului.

Amintim că Spitalul Militar “Reine Astrid” din Belgia este cel mai mare centru pentru pacienții cu arsuri grave din Benelux (7 paturi pentru tratamente intensive și 28 de paturi pentru cazuri mai ușoare, numărându-se printre spitalele care au în dotare cele mai specializate echipamente medicale
pentru tratamentul pacienţilor cu arsuri grave).

La nivel național, a mai spus Alexandru Rafila, numărul paturilor de mari arși va crește de la 30 la 50, cu sprijin din partea Băncii Mondiale. Aflat în vizită la Timișoara, el a declarat că noul centru din acest municipiu va avea în total 12 paturi, iar investiția va fi gata în doi ani.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel