Sari la conținut

Ministrul Sănătății, despre incendiul de la spitalul Robănescu: „Transformatorul electric care a explodat era relativ nou”

Ministrul Sanatatii
sursa foto: arhiva doctorulzilei.ro
Alexandru Rafila

„Nu pot da relații, oamenii au spus ca au fost pene de curent. Copii sunt bine, ei vor reveni în spital, sunt copii cu dizabilități și au nevoie de recuperare, spitalul este functional”, a declarat Alexandru Rafila.

Amintim că un incendiu puternic a izbucnit noaptea trecută la Centrul de Recuperare pentru Copii dr. Nicolae Robănescu din Capitală. În acest context, ministrul Sănătății, Alexandru Rafila a venit cu primele declarații despre incendiul de la spitalul Robănescu.

Incendiul s-a produs de la o pană de curent, deși transformatorul electric care a explodat era relativ nou, a menționat oficialul.

În plus, Alexandru Rafila a fost mândru de răspunsul cadrelor medicale, care au răspuns atât de repede încât nu au fost răniți sau, în cel mai rău caz, nici deces.

Incendiul a survenit după o pană de curent care a avut loc în zonă timp în care spitalul a funcționat pe generator, iar când curentul a revenit în rețea a dus la incendierea nu numai a transformatorului, ci și a două mașini care se aflau în apropiere, un lucru deosebit de periculos. 

Lucrul cel mai important este modul în care a reacționat personalul medical, care a asigurat transportul în siguranță al acestor copii. Sunt copii cu dizabilități mulți dintre ei, spitalul are un profil special, poate unic în România, tratează copii care au boli grave și au nevoie de recuperare. Personalul de acolo este specializat în lucrul cu acești copii și a putut să-i mobilizeze și să-i transfere în siguranță.

Mâine dimineață vom organiza, la prima oră, după ce lucrurile sunt în ordine, transferul acestor copii pentru că au nevoie de instalații speciale de recuperare”, a precizat el, pentru Antena 3.

Ministrul a menţionat că la Spitalul „Nicolae Robănescu” erau internaţi mulţi copii cu diverse grade de handicap sau boli rare. În cadrul acestei unităţi se realiza recuperarea neuro-motorie.

„Sunt şi copii cu afecţiuni neurologice, degenerative. E un spital foarte special din punctul acesta de vedere. Un spital foarte bun, de altfel. Şi impactul emoţional e foarte mare. Sunt copii mulţi dintre ei cu afecţiuni foarte serioase. Mă bucur că nu există niciun fel de victime”, a spus Rafila.

Potrivit acestuia, copiii vor putea fi internaţi la Spitalul „Marie Curie” chiar şi pentru o perioadă mai îndelungată, deoarece există locuri suficiente. Cele două spitale se află foarte aproape unul de celălalt.

„Aici e vorba, practic, de o traversare a străzii. Atât. (…) Nu e niciun fel de problemă să îi găzduiască pe toţi. Sunt suficiente locuri”, a explicat ministrul.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Mai citeste si:

Doctorul zilei whatsapp channel