Sari la conținut

Ministrul Sănătății, despre măsurile impuse de Sărbători: Dacă oamenii vor să aibă niște sărbători cât mai apropiate de normalitate, ar trebui…

Credit foto: arhiva Doctorul Zilei

Ministrul Sănătății, despre măsurile impuse de Sărbători: Dacă oamenii vor să aibă niște sărbători cât mai apropiate de normalitate, ar trebui…

Prerzent la o emisiune la B1 TV, noul ministru al Sănătății, Alexandru Rafila, a explicat care sunt măsurile restrictive care vor fi luate cu ocazaia Sărbătorilor de Iarnă.

„Mi-e greu să vă spun acum ce se va întâmpla peste trei – patru săptămâni, dar eu am o preocupare față de ceea ce se întâmplă în acest moment. Am văzut pe la târgul de Crăciun de la Brașov că era o mare frenezie. Am văzut niște concerte care nu aveau nimic de-a face cu măsuri de bază care să prevină transmiterea…

Și eu cred că dacă oamenii vor să aibă niște sărbători cât mai apropiate de normalitate, ar trebui să se comporte mai precaut în această perioadă”, a declarat Alexandru Rafila.

Ministrul Sănătății, despre măsurile impuse de Sărbători: „Nu e nimic complicat”

Ministrul Sănătății a reamintit că măsurile actuale, precum purtarea măștii și certificatul verde, deși obligatorii, nu sunt respectate întotdeauna.

„Nu e nimic complicat, dar să știți că și dacă ești într-un spațiu aglomerat și porți masca, tot nu e nimic complicat, dar e o chestiune de mentalitate și de obișnuință de a respecta câteva reguli și de a ne respecta unul pe altul.

Masca e obligatorie, dar din ce am văzut eu acum câteva zile la un concert de la Sala Palatului, era obligatorie, dar nu o purta nimeni!

Adică… și obligativitatea asta, că noi tot discutăm despre introducerea unor măsuri legislative, dar măsurile legislative sunt una și respectarea lor e cu totul și cu totul altceva și aici, lucrul ăsta se leagă se faptul că unii oameni cred tot felul de lucruri care mai de care mai fantasmagorice. Eu cred că e o chestiune legată de lipsa de educație!”, a atras atenția Rafila.

Alexandru Rafila a subliniat că, în ceea ce privește  măsurile impuse de Crăciun și Revelion, totul depinde de contextul epidemiologic din acea perioadă.

„Trebuie văzut contextul epidemiologic, că nu o să ia nimeni vreo măsură fără să vadă care este evoluția. Noi acum suntem în scenariul verde, dar nu contează numai asta. Contează și care este trendul, dacă trendul va fi descrescător sau crescător”, a subliniat ministrul Sănătății.

Legea certificatului verde s-ar putea relua de la zero în Parlament

Alexandru Rafila, ministrul Sănătății, a dezvăluit, de asemenea, că elaborarea certificatului COVID în Parlament s-ar putea relua de la zero.

„Varianta aceea de la Senat a scăzut și din păcate actul normativ se referea la o categorie profesională și atât. Apoi au fost sute de amendamente. Dacă acestea schimbă proiectul de lege, se ia totul de la capăt. Am vorbit cu premierul și vom găsi o soluție. Nu va mai fi certificatul verde, ci un certificat COVID care să fie introdus când ai un interval de creștere”, a spus Alexandru Rafila.

Grupul de Comunicare Strategică anunţă marţi, pe baza datelor existente la ora 10.00, că în ultimele 24 de ore s-au înregistrat peste 1.600 de cazuri noi de COVID-19 şi au fost raportate 147 de decese, din care 17 sunt din perioada anterioară. Dintre cei 1.146 pacienţi internaţi la ATI, 110 au certificat care atestă vaccinarea. În Bucureşti, incidenţa cazurilor a scăzut la 1,85.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Mai citeste si:

Doctorul zilei whatsapp channel