Sari la conținut

Ministrul Sănătății: Elevii și profesorii cu simptome Covid vor fi testați în școli. „Fiecare copil poate fi un mic erou dacă …”

Ministrul Sănătății: Elevii și profesorii cu simptome Covid vor fi testați în școli. „Fiecare copil poate fi un mic erou dacă respectă aeste reguli”

Ministrul Sănătății a anunțat într-o conferință de presă, îmoreună cu ministrul Educației, care vor fi etapele testării copiilor în școli. Acesta a precizat că nu va fi nevoie de o adeverință medicală de la medicul de familie.

Ministrul Sănătății: Elevii și profesorii cu simptome Covid vor fi testați în școli

Vlad Voiculescu a anunțat că elevii și profesorii vor fi testați cu teste antigen. Aceste teste antigen vor exista în școli, parte fiind deja distribuite prin DSP-uri. Pentru testarea copiilor este nevoie de acordul informat al părinților pentru testarea elevilor. Totodată, în cazul unui elev cu simptome, primul care poate interveni este părintele care îl poate evalua şi decide dacă îl ţine acasă sau nu.

„Este necesar din partea părinților să își exprime acordul informat cu privire la testare. Va exista pe pagina Ministerului Educației și pe pagina Ministerului Sănătății un formular-tip. Pentru exprimarea acordului pentru testare. Este important pentru că doar testând putem să păstrăm pe toată lumea în siguranță”, a explicat Vlad Voiculescu.

Ministrul Sănătății a mai spus că medicii vor fi instruiţi pentru testarea anti-COVID.

Ce se întâmplă cu elevii testați pozitiv

Întrebat ce se întâmplă în cazul unui în care un copil a fost testat pozitiv, ministrul Sănătăţii a spus că toți cei cu care a interacționat vor fi şi ei testați.

„Testarea se va face pentru cadrele didactice care au simptome. De asemenea, pentru copiii care au simptome, după aplicarea protocolului de izolare. Testarea se va face în cabinete medicale sau în izolator.

De asemenea, atunci când un copil este testat pozitiv, apoi urmează o anchetă epidemiologică. Ancheta epidemiologică va fi condusă de DSP de acolo. Pentru asta va fi nevoie de colaborarea cu conducerea unității de învățământ.

Asta înseamnă că acei colegi care au interacționat cu copilul diagnosticat cu COVID-19 vor trebui să fie testați, dacă există un consimțământ al părintelui. Dacă nu există un consimțământ, se va lua legătura cu medicul de familie. E important ca lucrul acesta să se întâmple la timp”, a explicat ministrul.

Vlad Voiculescu: „Fiecare copil poate fi un mic erou dacă respectă aeste reguli”

Ministrul Sănătăţii le-a transmis tuturor copiilor un mesaj. Acesta a ținut să sublinieze că este nevoie mai mult ca oricând de curăţenie în şcoli. Vlad Voiculescu le-a reamintit copiilor să poarte măşti de protecţie, să aibă grijă la igiena mâinilor şi să păstreze distanţa.

„Fiecare copil poate fi un mic erou dacă respectă aeste reguli. Ți fiecare poate să-şi păstreze familia în siguranţă”, a mai spus ministrul Sănătăţii.

 

 

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.