Sari la conținut

Ministrul Sănătații: „Între a lăsa un om să moară și a trata o carie, am optat să dau bani primului”. Medicii: „Cariile netratate pot cauza infarct și AVC”

Ministrul Sanatatii Eugen Nicolaescu a explicat, într-o emisiune televizată ,că a optat pentru tăierea fondurilor alocate prin asigurări pentru stomatologie pentru că fondurile sunt insuficiente şi și a ales să le redirecţioneze către programe de sănătate mai importante.

Ministrul a precizat că este vorba despre o decizie politică şi că speră că programul de stomatologie să fie reluat după rectificarea bugetară, fiind semne că va fi o rectificare pozitivă. „Nu suntem noi Dumnezeu, ca să vorbesc foarte clar, şi nu ne pretindem, dar uneori trebuie să iei şi decizii care te pun într-o lumină nefavorabilă. Trebuie să ne-o asumam”, a precizat şeful de la Sănătate.

,,Important e să existe bani pentru ceea de oamenii au nevoie şi din păcate aici nu sunt suficienţi. Ştim foarte bine, de exemplu, de 2-3 zile sunt comentarii multe pe faptul că o parte din serviciile stomatologice care ar fi fost gratuite nu se mai dau. Sigur că nu se mai dau. Avem 4 lei, din 4 lei trebuie să dau 1 leu la stomatologie şi 3 la cancer, dar la cancer am nevoie de 5. Între a lăsa un om să moară că nu îi dau medicamentul de cancer şi a-i repara cuiva o carie, am optat, decizie politică, să îi dau celui care are nevoie să nu moară. Cel puţin în acest moment”, a declarat Nicolaescu.

Citeste si:

Potrivit ministrului, „la rectificarea bugetară vom avea în vedere, dacă se va întâmpla să fie o rectificare pozitivă […] atunci vom relua şi acest program. Dacă ai 3 lei, acei 3 lei trebuie să îi împarţi după ce e mai important.”

„Sperăm să nu fie o decizie finală. Nu e normal să ignori o realitate”

Potrivit Comisiei Medicilor Dentişi, măsura legată de fonduri a fost adoptată ignorându-se total patologia stomatologică existentă, realitatea acesteia ce situează România pe unul dintre ultimele locuri în cadrul Uniunii Europene, în condiţiile în care corpul profesional a avertizat asupra plafonului necorespunzător alocat, cerând ridicarea acestuia la 2 la sută din fondul destinat serviciilor medicale.

,,Am mai spus şi în continuare susţin că este o decizie care nu e corectă şi sper să nu fie o decizie finală aşa că mâine am întâlnire şi la Minister şi la comisiile de sănătate ale Parlamentului. Nu este normal să ignori o patologie existentă şi o realitate pe care o vede toată lumea în legătură cu caria şi cu consecinţele ei.

Indiferent ce motive îţi găseşti, că sunt motive emoţionale, că sunt motive economice, că sunt motive de orice fel ar fi, totuşi suntem o specialiate de sine stătătoare reglementată la nivel european şi nu poţi să faci abstracţie de faptul că populaţia acestei ţări are probleme stomatologice,” ne-a declarat Ecaterina Ionescu preşedintele Colegiului Naţional al Medicilor Dentişti.
Datele ultimului Eurobarometru cu privire la sănătatea orală arată că 66% dintre conaţionali nu merg la dentist nici măcar o dată pe an. Acest studiu ne clasează pe ultimul loc în Europa la capitolul sănătate orală.

Românii îşi motivează absenţa dintr-un cabinet stomatologic spunânc că preţul controalelor şi al tratamentelor dentare sunt ridicate. De asemenea, 33% dintre conaţionali nu iau în serios problemele dentare, iar 16 la sută consideră că nu au nevoie de o intervenţie stomatologică deoarece poartă proteze.

Infecțiile din gură ajung în sânge

Chiar dacă ministrul Sănătăţii este de părere că afecţiunile dentare nu sunt prioritare, medicii avertizează că acestea sunt extrem de importante şi netratate pot duce la apariţia infarctului sau a accidentului vascular. ,,Focarele infecţioase din cavitatea bucală pot reprezenta o sursă de microbi care ajung în circulaţia sangvină.  Bacteriile patogene din cariile periodontale trec în fluxul sangvin determinând bacteriemie şi pot afecta valvele inimii provocând endocardita sau, prin procesul inflamator cronic,  vasele de sânge favorizând procesul de ateroscleroză cu formarea consecutivă a  plăcilor de aterom. De asemenea, procesul inflamator din interiorul plăcii de aterom poate favoriza destabilizarea acesteia cu ruptura consecutiva şi ocluzia vasului cu producerea unui infarct miocardic acut sau accident vascular cerebral.

Din acest motiv, este foarte importantă colaborarea dintre cardiolog şi stomatolog în vederea prevenirii acestor afecţiuni,” explică medicul cardiolog Luminiţa Iliuţă.

 

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.