Sari la conținut

Ministrul Sănătății, Ioana Mihăilă, despre raportările diferite privind decesele de covid: „un raport preliminar arată că există diferențe”. Care sunt cifrele reale?

Demiterea lui Vlad Voiculescu din funcția de Ministru al Sănătății a avut loc și cu lansarea unui scandal controversat privind raportări diferite privind cazurile de deces de coronavirus. Funcția a fost preluată de către Ioana Mihăilă, actualul Minitru al Sănătății – care a fost nevoită să înceapă o anchetă în acest sens.

„Am cerut săptămâna trecută un raport preliminar, care arată că există diferențe. Nu aș vrea să spun cifre, diferențele sunt în continuare analizate. Sunt luate cazurile individuale astfel încât să ne asigurăm că ce apare ca diferență este clar confirmat sau infirmat ca deces cauzat de infecția cu Covid-19 și aștept un raport în data de 7. Informațiile le am din raportul preliminar. Singura cauză evocată a fost o eroare de raportare în CoronaForms unde la rubrica de deces nu a fost completat, a fost completat decesul la comentarii. Aceasta este o eroare care a apărut în aproximativ o mie de cazuri, singura eroare raportată de către această comisie. Diferențele sunt însă un pic mai mari, motiv pentru care trebuie să venim cu niște analize suplimentare”, a spus Ioana Mihăilă într-o emisiune la TVR.

Întrebată despre scandalul declanșat de Vlad Voiculescu, că trebuie făcută diferența între raportările rezultatelor la teste, pentru care Ministerul Sănătății a dezvoltat deja o platformă care facilitează raportarea testelor, Ioana Mihăilă a precizat că în curând ordinul cu testarea în farmacii și să livrăm farmaciilor teste pentru a putea crește capacitatea de testare.

„Platforma va fi utilizată cât de curând și de către farmaciști, pentru că suntem pe cale să publicăm ordinul cu testarea în farmacii și să livrăm farmaciilor teste pentru a putea crește capacitatea de testare. Săptămâna aceasta ar trebui să publicăm ordinul, iar cred că de săptămâna viitoare, dacă reușim să livrăm în timp util și testele spre farmaciile care și-au dovedit interesul pentru a participa la această activitate de testare, să începem să demarăm și testarea”, a spus ministrul Sănătății, Ioana Mihăilă la TVR1.

Doctorul zilei whatsapp channel

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Mai citeste si: