Sari la conținut

Ministrul Sănătății: Legea transplantului a fost finalizată

Ministrul Sănătăţii, Sorina Pintea, anunţă că a fost finalizată legea transplantului, iar „cât de curând” aceasta va fi supusă dezbaterii publice.

„Am finalizat Legea transplantului, am trimis-o la Guvern spre studiu, tehnică legislativă şi toate celelalte. Eu spun că va fi ceva care nu că va revoluţiona transplantul, ci îl va pune exact acolo unde îi este locul. Ministerul Sănătăţii s-a angajat, inclusiv la Guvern, că în luna decembrie va scoate această lege, cât de curând o vom supune dezbaterii publice. O lege pe care am promis-o. Eu v-aş ruga să ne susţinem împreună, cred că nu mai este cazul să vă spun că voi fi în prima linie a donării de organe”, a declarat ministrul Sănătăţii, marţi, la conferinţa „Transplantul, pacientul pre şi post-transplant şi viaţa cotidiană a acestuia”, organizată de Asociaţia Transplantaţilor.

Sorina Pintea a spus că există mai multe centre, spitale judeţene unde au fost declaraţi pacienţi în moarte cerebrală şi nu s-a făcut nicio prelevare de organe.

„Asta înseamnă că nu există interes. (…) Ce motivează este foarte greu de explicat. În primul rând, ei sunt cointeresaţi financiar prin Programul Naţional de Transplant. Probabil că le este dificil să abordeze aparţinătorii, dar din informaţiile pe care le am (…) nici măcar nu îi abordează. Este foarte uşor, ca spital, să primeşti bani pentru declararea morţii cerebrale, să primeşti bani ca şi coordonator judeţean, e adevărat că nu foarte mulţi, şi totuşi să nu se întâmple nimic”, a punctat Pintea.

Ministrul a precizat că va fi reorganizat Programul Naţional de Transplant, care este utilizat ineficient.

„Vom reorganiza puţin Programul Naţional de Transplant, astfel încât să îi răsplătim cu adevărat pe cei care fac sau să îi pedepsim pe cei care nu fac, pentru că, până la urmă, este o activitate finanţată pe care trebuie să o facă. (…) Încă nu ne-am gândit cum (să fie sancţionaţi – n.r.). În primul rând ne gândim să îi convingem. (…) Ar putea (aceste centre – n.r.) să rămână fără bani. Nu putem avea transplant fără organe. În momentul când doreşti să accezi la o organizaţie internaţională, ăsta e primul lucru. Există în România Programul Naţional de Transplant. Din păcate, utilizat ineficient pe alocuri”, a arătat Pintea.

Turkes Ablachim, directorul medical al Administraţiei Spitalelor şi Serviciilor Medicale Bucureşti, consideră că o soluţie pentru creşterea numărului de donatori de organe este realizarea unor campanii de educare a tinerilor din universităţi.

„Încercăm să facem nişte campanii de educare în universităţi. Tinerii trebuie să ştie ce înseamnă donarea de organe, dacă dumneavoastră (pacienţii transplantaţi – n.r.) veţi veni şi veţi povesti din experienţa dumneavoastră, iniţial ca om sănătos, care a aflat că are o boală de rinichi, apoi a aflat că trebuie să facă dializă şi apoi a aflat că poate face transplant. Sunt sigură că acest mesaj nu poate trece cu vederea. Tinerii vor înţelege ce înseamnă acest lucru. (…) Trebuie să devenim şi noi o societate modernă, europeană, cu mentalităţi schimbate şi colegii mei medici din cabinele medicale sunt foarte încântaţi să participe la acest program”, a declarat Turkes Ablachim, marţi, la conferinţa „Transplantul, pacientul pre şi post-transplant şi viaţa cotidiană a acestuia”, organizată de Asociaţia Transplantaţilor.

Ea a punctat că problema donării de organe este foarte gravă în România şi asta se datorează lipsei de educaţie a populaţiei.

Doctorul zilei whatsapp channel

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Mai citeste si: