sâmbătă, februarie 27, 2021

Moș Crăciun este magia din noi, din fiecare. Atâta timp cât suntem în viață și putem face un lucru cât de mic pentru un seamăn de-al nostru, atunci îi confirmăm de fiecare dată existența lui Moș Crăciun. Cine îl contestă? Doar cei care nu cred și nu au magie și bunătate. Povestea celui mai iubit Moș din lume este încărcată de emoție, întocmai ca viața lui.

Multe legende sunt țesute în jurul lui ”Old saint Nick”, dar nu a existat Crăciun fără măcar un miracol.

Sfântul Nicolae era orfan. Părinții i-au murit când era foarte mic, și a rămas moștenitorul unei sume mari de bani. El a trăit în secolul al IV-lea, în regiunea Myra, astăzi cunoscută ca Turcia.

În orașul său, exista o familie care pierduse totul. Erau așa de săraci, încât nu aveau nici ce să mănânce. Familia avea trei fiice și urmau să fie vândute ca sclave, pentru a achita datoriile familiei.

Altă soluție nu exista. Nu-și mai permiteau nici să mai locuiască în propria lor casă. Cu o noapte înainte de a fi vândută, sora cea mare și-a spălat șosetele și le-a atârnat la uscat, lângă foc, ca să se usuce.

O aștepta o zi foarte tristă. Când s-a trezit, a văzut o umflătură în șosete. Curioasă, s-a dus să vadă despre ce era vorba. A găsit o gentuță. Gentuța era plină de galbeni, a realizat că se va salva cu ajutorul acelor bani. Nu mai era nevoie să fie vândută.

Dar banii nu erau suficienți pentru a împiedica și vânzarea celorlalte două surori. În următoarea dimineață, a mai apărut o gentuță plină cu galbeni. Și a doua soră era salvată!

În noaptea următoare, tatăl a decis să strea treaz, să vadă cine este persoana care îi ajută fiicele.

A adormit totuși, dar s-a trezit auzind un zgomot puternic. O gentuță fusese aruncată pe fereastra deschisă și a aterizat exact într-o șosetă agățată lângă foc.

A sărit ca ars și a fugit afară. L-a văzut pe tânărul din sat, nepotul preotului. Bărbatul a strigat tare în urma lui: ”Îți mulțumim că ne ajuți”!

Umil, băiatul a răspuns: ”Vă rog, nu-mi mulțumiți mie”.

Acum aveau destui bani cât să le ajungă pentru casă și mâncare. Bărbatul care a ajutat familia era Sfântul Nicolae. El a continuat să ajute oamenii și nu dorea mulțumiri.

Făcea totul în secret. Nu dorea nici atenție, nici glorie. În cele din urmă, Sfântul Nicolae a ajuns episcop.

Toată lumea vorbea despre generozitatea lui imensă. A devenit un exemplu pentru oameni, cum ar trebui să trăim și cum ar trebui să îi tratăm pe ceilalți.

Sfântul Nicolae este cunoscut acum drept Santa Claus – Moș Crăciun.

Iar aceasta este povestea lui.

De obicei, se umplu șosetele cu portocale, fiindcă ele simbolizează galbenii cu care Sfântul a salvat acele fete sărmane.

De aceea, există o tradiție de Crăciun să îți atârni șosetele.

Ultimele stiri

Parteneri