vineri, iunie 2, 2023

Un nou capitol din Biblie a fost descoperit, ascuns într-o traducere veche de 1.750 de ani din Evanghelia după Matei. Capitolul a fost găsit de medievistul Grigory Kessel, care a folosit fotografia cu ultraviolete pe manuscrisele din Biblioteca Vaticanului.

Textul ascuns a fost găsit în cadrul proiectului Sinai Palimpsests, în cadrul căruia cercetătorii urmăresc să recupereze texte care au fost șterse și scrise de scribi în secolele IV-XII d.Hr.

Te-ar mai interesa: Avertisment pentru DIABETICI: atenție la ACEST „ef...

Manuscrisele palimpsestoase – în care textul anterior a fost spălat sau răzuit, apoi refolosit – erau destul de frecvente din cauza penuriei de materiale de scris. Cu toate acestea, textul de secole mai târziu poate fi recuperat prin iluminarea manuscriselor cu fluorescență sau cu diferite lungimi de undă de lumină.

Folosind aceste metode, cercetătorii au descifrat deja 74 de manuscrise, dar ultima descoperire a fost deosebit de specială, conținând o traducere cu un secol mai veche decât cele mai vechi traduceri grecești, inclusiv Codex Sinaiticus, informează iflscience.com.

Te-ar mai interesa: Analize de rutină care pot salva vieți. Medic: ”În...

„Tradiția creștinismului siriac cunoaște mai multe traduceri ale Vechiului și Noului Testament”, a declarat Kessel într-un comunicat. „Până de curând, se știa că doar două manuscrise conțineau vechea traducere siriacă a evangheliilor”.

Ce conţine noua traducere

Traducerea, scrisă pentru prima dată în secolul al III-lea d.Hr. și copiată în secolul al VI-lea d.Hr. , nu a fost încă publicată în întregime, dar oferă ceva mai multe detalii decât traducerea greacă a capitolului 12 din Matei.

Te-ar mai interesa: Ce simți când ți se înfundă arterele. Semne de ala...

În versetul 1 al traducerii grecești, o propoziție spune „în acel timp, Isus a trecut prin lanurile de grâu în Sabat; și ucenicilor Săi li s-a făcut foame și au început să culeagă căpățânile de grâu și să mănânce”, în timp ce traducerea siriacă descoperită de Kessel se încheie „au început să culeagă căpățânile de grâu, să le frece în mâini și să le mănânce”.

Te-ar mai interesa: Semne incipiente ale cancerului de sân. La ce treb...

„Grigory Kessel a făcut o mare descoperire datorită cunoștințelor sale profunde despre textele siriene vechi și caracteristicile scrierii”, a adăugat Claudia Rapp, directorul Institutului de Cercetare Medievală din cadrul Academiei Austriece de Științe.

„Această descoperire dovedește cât de productivă și importantă poate fi interacțiunea dintre tehnologiile digitale moderne și cercetarea de bază atunci când este vorba de manuscrise medievale.”

Te-ar mai interesa: Cea mai puternică rugăciune pentru copii. Orice ma...

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Parteneri
spitale private