Sari la conținut

Miros neplăcut al picioarelor? Iată câteva remedii naturale care vor elimina această situație neplăcută

picioarele tale

Bromodoză, sau picioarele mirositoare, este o afecțiune medicală foarte frecventă. Se datorează unei acumulări de transpirație, care are ca rezultat creșterea bacteriilor pe piele. Aceste bacterii provoacă mirosuri neplăcute. Infecțiile fungice, cum ar fi piciorul de atlet, pot duce, de asemenea, la bromodoză.

Ce anume cauzează un miros neplăcut al picioarelor?

Picioarele tale produc multă transpirație. Au mai multe glande sudoripare decât orice altă parte a corpului. Aceste glande eliberează transpirație pe tot parcursul zilei pentru a vă ajuta să vă răcoriți corpul și să vă mențineți pielea umedă.

Picioarele tuturor transpira, dar adolescenții și femeile însărcinate sunt cele mai predispuse la picioare foarte transpirate, deoarece corpul lor produce hormoni care îi fac să transpire mai mult. Oamenii care stau în picioare toată ziua la locul de muncă, sunt supuși mult stresului sau au o afecțiune medicală care îi face să transpire mai mult decât alții tind să aibă picioarele mai transpirate.

Există în mod natural unele bacterii pe picioare. Aceste bacterii ajută la descompunerea transpirației pe picioare pe măsură ce este eliberată. Dacă bacteriile și transpirația se acumulează, se poate forma un miros neplăcut. Bacteriile suplimentare tind să se formeze atunci când o persoană transpiră în pantofi, le scoate și apoi le pune la loc fără a le permite să se usuce complet.

Igiena precară poate juca, de asemenea, un rol în provocarea bromodozei. Spălarea rară a picioarelor sau schimbarea șosetelor cel puțin o dată pe zi poate permite ca bacteriile suplimentare să înceapă să crească pe picioare. Acest lucru poate determina agravarea mirosului piciorului.

Cum să scap de mirosul neplăcut al picioarelor?

Persoanele care se confruntă cu această problemă trebuie să ia măsuri zilnice pentru a o ține sub control, precum folosirea pudrei de talc sau a deodorantului pentru picioare sau spălarea cu un săpun antibacterian. Spălarea zilnică a picioarelor ajută la eliminarea bacteriilor.

În plus, dacă îți miros picioarele de obicei, este bine să porți șosete de bumbac care permit transpirația, dar și încălțări aerisite, care lasă pielea să respire.

Remedii naturale pentru eliminarea unui miros neplăcut al picioarelor

Rădăcinile de ghimbir. Pune pireul de la o rădăcină de ghimbir într-o cană cu apă fierbinte, ținându-l acolo timp de 15 minute. După ce strecori soluția obținută, fă masaj picioarelor cu acest lichid, înainte de culcare. Pentru efecte pozitive, repetă procedura timp de cel puțin două săptămâni.

Scrubul cu zahăr. Elimină elulele epiteliale moarte și ajută la neutralizarea mirosului urât. Pentru a-l obține, amestecă zahăr, apă curată și alcool izopropilic (de peste 91%). Se utilizează o parte de alcool și cinci – de apă. Freacă bine picioarele cu acest amestec exfoliant, timp de 10 minute. Repetă această procedură de trei ori pe săptămână. Pentru rezultate mai bune, înainte de procedură, ține picioarele în apă fierbinte.

Bicarbonatul de sodiu. Această substanță neutralizează pH-ul transpirației și reduce numărul de bacterii de la suprafața pielii. Adaugă bicarbonat de sodiu în apa caldă (o lingură de bicarbonat pentru fiecare litru de apă) și așteaptă până se dizolvă. Ține picioarele în această soluție pentru o perioadă de 15-20 de minute, în fiecare seară, timp de o săptămână. De asemenea, presară puțin bicarbonat de sodiu chiar în încălțămintea pe care intenționezi să o porți în timpul zilei.

Sarea Epsom sau Sulfatul de magneziu. Aceasta neutralizează infecțiile microbiene și neutralizează mirosul produs de picioare. Mai mult: baia cu sare Epsom este liniștitoare pentru picioarele obosite! Pentru aceasta, amestecă două lingurițe de sare Epsom într-o jumătate de găleată de apă călduță și ține picioarele în această soluție. Fă acest lucru înainte de culcare, pentru că trebuie să nu porți ciorapi preț de câteva ore.

Rădăcinile de ghimbir. Pune pireul de la o rădăcină de ghimbir într-o cană cu apă fierbinte, ținându-l acolo timp de 15 minute. După ce strecori soluția obținută, fă masaj picioarelor cu acest lichid, înainte de culcare. Pentru efecte pozitive, repetă procedura timp de cel puțin două săptămâni.

Tănasă Sabina

Sabina Tanasa, este redactor la www.doctorulzilei.ro din anul 2020, a fost colaborator la despreSpa.ro, owner and founder la MobileWish.ro și la Ulei Cocos Romania - VivaCoco. Este licentiata a Universitatea „Alexandru Ioan Cuza" din Iași si ACADEMIA DE STUDII ECONOMICE DIN BUCURESTI

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel