sâmbătă, iulie 2, 2022

Colesterolul mare este insidios pentru că de obicei nu prezintă simptome. Cu toate acestea, studiile oferă dovezi contrare. Într-un studiu, două disfuncții ale mirosului  au fost asociate cu niveluri „mai mari” de colesterol.

Colesterolul nu este dăunător în mod înnăscut. De fapt, substanța ceroasă ajută la construirea celulelor sănătoase. Cu toate acestea, colesterolul ridicat – prin care aveți prea mult colesterol în sânge – vă poate înfunda arterele și acest vă lucru poate pune viața în pericol. Din păcate, colesterolul ridicat nu indică de obicei semne de avertizare, ceea ce îl face pernicios.

Te-ar mai interesa: Nutriționist: Așa îți calculezi porția corectă de ...

Acesta nu este întotdeauna cazul. Dovezile tot mai mari au legat nivelurile ridicate de colesterol de schimbări perceptibile în organism.

Unele dintre cele mai vizibile modificări se încadrează în categoria disfuncțiilor senzoriale, și anume mirosul și testul.

Într-un studiu publicat în The Journal of Nutrition, două disfuncții ale mirosului „mai rele” au fost asociate cu niveluri „mai mari” de colesterol.

Cercetătorii au examinat asocierea dintre disfuncția gustului și mirosului și concentrațiile de colesterol din sânge.

Disfuncția mirosului și a gustului a fost evaluată cu ajutorul unui chestionar.

Te-ar mai interesa: Vitamina esențială pentru celulele creierului. Un ...

În ceea ce privește disfuncția mirosului, tuturor participanților li s-a adresat următoarea întrebare: Aveți probleme cu simțul mirosului, cum ar fi faptul că nu puteți mirosi lucruri sau aveți senzația că unele lucruri  nu miros așa cum ar trebui?

Participanții au fost clasificați în trei grupuri în funcție de numărul de disfuncții ale mirosului și gustului, variind de la 0 (cel mai bun) la 2 (cel mai rău).

Te-ar mai interesa: Avertismentul unui medic: Nu vă autodiagnosticați!...

Cercetătorii au înregistrat diferențe în concentrațiile de colesterol total între grupurile cu miros și gust diferit după ajustarea în funcție de vârstă, sex, educație, ocupație, fumat, băutură, obezitate și antecedente de boli cardiovasculare, cancer și leziuni la cap.

Cercetătorii au descoperit că „o disfuncție mai proastă a mirosului și gustului a fost asociată cu o concentrație mai mare a colesterolului total”.

Te-ar mai interesa: VIDEO șocant. Momentul în care o turistă este omor...

Ei au descoperit, de asemenea, asocieri între disfuncția chimiosenzorială și concentrațiile de colesterol total au fost mai pronunțate la participanții cu vârsta mai mică de 60 de ani și la cei care erau nefumători în comparație cu omologii lor.

„În acest studiu transversal mare, disfuncția chimiosenzorială a fost asociată cu concentrații mai mari de colesterol total seric în rândul adulților chinezi”.

Te-ar mai interesa: Ce să faci și să nu faci dacă te-a mușcat o viperă...

Cel mai adesea, colesterolul ridicat nu va prezenta simptome, așa că singura modalitate de testare a colesterolului ridicat este să faceți un test de sânge.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Parteneri
spitale private