Categories: Ştiri sănătate

MISTER: A murit Jiang Yanyong, fostul chirurg militar care a denunțat mușamalizarea epidemiei SARS din China, în 2003. Autotitățile l-au scos din cărțile de istorie și nu vor să confirme oficial decesul

MISTER: A murit Jiang Yanyong, fostul chirurg militar care a denunțat mușamalizarea epidemiei SARS din China, în 2003. Autotitățile l-au scos din cărțile de istorie și nu vor să confirme oficial decesul.

Jiang Yanyong a murit sâmbătă, la 91 de ani, iar decesul său a fost relatat pe larg de presa de limbă chineză din Hong Kong și din străinătate, precum și de prietenii din China, care au distribuit pe rețelele de socializare un anunț în care se spunea că a decedat în urma unei pneumonii și a altor boli.

Doi prieteni ai familiei sale au declarat pentru The New York Times că au confirmat decesul său cu rudele, dar amândoi au cerut să nu fie identificați, temându-se de recriminări.

Presa de stat chineză nu a confirmat vestea morții doctorului Jiang, ceea ce nu este neobișnuit în cazul unei figuri sensibile din punct de vedere politic.

MISTER: A murit Jiang Yanyong, fostul chirurg militar care a denunțat mușamalizarea epidemiei SARS din China, în 2003

Jiang Yanyong a fost medicul șef al spitalului 301 din Beijing și, în aprilie 2003, în timp ce Partidul Comunist de guvernământ a minimizat amploarea epidemiei de SARS în țară, a scris o scrisoare în care a dezvăluit că, de fapt, cazurile de contagiune erau mult mai multe dintre cele raportate oficial.

Scrisoarea, trimisă prin e-mail către postul de stat CCTV și canalul Phoenix din Hong Kong, a fost ignorată, dar a ajuns în mass-media occidentală care a publicat-o în întregime, împreună cu rapoarte despre adevărata amploare a focarului și eforturile chineze de a o ascunde.

Dr. Jiang era la pensie când a auzit în 2003 că multe spitale din Beijing, inclusiv spitalul militar de elită unde lucrase, se confruntau cu o creștere a numărului de pacienți infectați cu virusul SARS. Până atunci, SARS era deja o epidemie în toată regula, răspândindu-se în mai multe țări și infectând peste 1.000 de persoane numai în Hong Kong și în sudul Chinei.

„Spuneam adevărul. Am crezut că guvernul mă va trata corect”

Așa că a fost un șoc pentru Dr. Jiang când ministrul chinez al sănătății, Zhang Wenkang, a apărut la televizor, spunând că la Beijing existau doar 12 cazuri de SARS și trei decese.

„Sunteți în siguranță aici, indiferent dacă purtați sau nu masca. Beijingul este perfect sigur pentru a fi vizitat pentru afaceri sau de plăcere”, a spus Zhang.

Uimit de aceste remarci vădit înșelătoare, Dr. Jiang s-a așezat a doua zi și a scris scrisoarea, spunând că numai în Beijing existau deja peste 100 de cazuri. El l-a acuzat pe Zhang, care a fost, de asemenea, instruit ca medic militar, de „abandonarea chiar și a celor mai elementare standarde de integritate ca medic”.

„Spuneam adevărul. Am crezut că guvernul mă va trata corect”, și-a amintit Dr. Jiang într-un interviu acordat în 2013 publicației de stat Beijing News.

A făcut-o, cel puțin pentru o vreme, aclamându-l pe Dr. Jiang ca pe un erou.

 

Din erou, inamic redus la tăcere

Pentru o scurtă perioadă, Dr. Jiang a fost aclamat la nivel național. O revistă locală l-a numit „doctorul cinstit”. “Scopul său nu a fost să defăimeze China”, a declarat mai târziu fiica sa, Jiang Rui, într-un interviu. „El a văzut doar că avea o șansă de a salva vieți.”

În anul următor, Jiang Yanyong a provocat din nou Beijingul, cerând Partidului Comunist din China să recunoască represiunea din 1989 asupra protestatarilor din Piața Tiananmen ca o greșeală, care a dus la uciderea a sute, poate mii de civili.

Într-o scrisoare, el a descris activitatea sa de chirurg la Beijing în acea noapte, spunând că autoritățile „au acționat frenetic, folosind tancuri, mitraliere și alte arme pentru a suprima studenții și cetățenii total neînarmați”. 

Ulterior, el și soția sa, Hua Zhongwei, au fost arestați și supuși periodic arestului la domiciliu, dar dr. Jiang a rămas nedescurajat în această privință. În 2019, el a scris o scrisoare președintelui Xi Jinping, condamnând represiunea din Piața Tiananmen drept „crimă”.

„Nu sunt un erou”, a spus Dr. Jiang în interviul din 2013. „Tot ce am făcut a fost să spun câteva lucruri sincere. Dacă toată lumea ar spune adevărul, atunci nu ar mai fi nimic de ascuns”, a adăugat el. “Dacă toată lumea ar spune adevărul, țara ar fi, în mod natural, mai bună.”

Recent Posts

O doctoriță celebră a murit subit la 48 de ani. Persoanele care au cunoscut-o sunt în stare de ȘOC

Cunoscutul doctor Donna Matthew a murit. Starcom Network News a anunțat că Dr. Matthew, în…

22 de minute ago

Uleiul care abundă în vitamina E. Este un antioxidant natural și nu conține grăsimi trans

Uleiul este un ingredient esențial în orice bucătărie și există mii de varietăți din care…

52 de minute ago

EL ar fi adevăratul iubit al Simonei Halep. Nu este cel despre care a scris deja toată presa

Simona Halep a publicat pe rețelele de socializare numeroase buchete de flori, ceea ce arată…

o oră ago

Vremea o ia razna la final de săptămână. Prognoza ANM s-a modificat

Vremea o ia razna de vineri, 17 mai. ANM a revizuit prognoza meteo și prevede…

2 ore ago

Două planete aduc noroc și belșug pentru mai multe zodii. Zodia care poate să își îndeplinească o mare dorință până pe 31 Mai

Cristina Demetrescu vestește o perioadă favorabilă pentru câteva semne zodiacale. Dorințele cele mai mari se…

2 ore ago

Aurul verde: infuzia antiinflamatoare ancestrală asiatică care este cheia tinereții

Printre curiozitățile pe care le ascunde ceaiul verde, una dintre cele mai frapante este faptul…

3 ore ago

Citeste si:

  • DICTIONAR MEDICAL

Rinită alergică