Sari la conținut

MISTER: A murit Jiang Yanyong, fostul chirurg militar care a denunțat mușamalizarea epidemiei SARS din China, în 2003. Autotitățile l-au scos din cărțile de istorie și nu vor să confirme oficial decesul

MISTER: A murit Jiang Yanyong, fostul chirurg militar care a denunțat mușamalizarea epidemiei SARS din China, în 2003. Autotitățile l-au scos din cărțile de istorie și nu vor să confirme oficial decesul.

Jiang Yanyong a murit sâmbătă, la 91 de ani, iar decesul său a fost relatat pe larg de presa de limbă chineză din Hong Kong și din străinătate, precum și de prietenii din China, care au distribuit pe rețelele de socializare un anunț în care se spunea că a decedat în urma unei pneumonii și a altor boli.

Doi prieteni ai familiei sale au declarat pentru The New York Times că au confirmat decesul său cu rudele, dar amândoi au cerut să nu fie identificați, temându-se de recriminări.

Presa de stat chineză nu a confirmat vestea morții doctorului Jiang, ceea ce nu este neobișnuit în cazul unei figuri sensibile din punct de vedere politic.

Chinese military surgeon who blew the whistle on Sars cover-up dies at 91 | South China Morning Post

MISTER: A murit Jiang Yanyong, fostul chirurg militar care a denunțat mușamalizarea epidemiei SARS din China, în 2003

Jiang Yanyong a fost medicul șef al spitalului 301 din Beijing și, în aprilie 2003, în timp ce Partidul Comunist de guvernământ a minimizat amploarea epidemiei de SARS în țară, a scris o scrisoare în care a dezvăluit că, de fapt, cazurile de contagiune erau mult mai multe dintre cele raportate oficial.

Scrisoarea, trimisă prin e-mail către postul de stat CCTV și canalul Phoenix din Hong Kong, a fost ignorată, dar a ajuns în mass-media occidentală care a publicat-o în întregime, împreună cu rapoarte despre adevărata amploare a focarului și eforturile chineze de a o ascunde.

Dr. Jiang era la pensie când a auzit în 2003 că multe spitale din Beijing, inclusiv spitalul militar de elită unde lucrase, se confruntau cu o creștere a numărului de pacienți infectați cu virusul SARS. Până atunci, SARS era deja o epidemie în toată regula, răspândindu-se în mai multe țări și infectând peste 1.000 de persoane numai în Hong Kong și în sudul Chinei.

„Spuneam adevărul. Am crezut că guvernul mă va trata corect”

Așa că a fost un șoc pentru Dr. Jiang când ministrul chinez al sănătății, Zhang Wenkang, a apărut la televizor, spunând că la Beijing existau doar 12 cazuri de SARS și trei decese.

„Sunteți în siguranță aici, indiferent dacă purtați sau nu masca. Beijingul este perfect sigur pentru a fi vizitat pentru afaceri sau de plăcere”, a spus Zhang.

Uimit de aceste remarci vădit înșelătoare, Dr. Jiang s-a așezat a doua zi și a scris scrisoarea, spunând că numai în Beijing existau deja peste 100 de cazuri. El l-a acuzat pe Zhang, care a fost, de asemenea, instruit ca medic militar, de „abandonarea chiar și a celor mai elementare standarde de integritate ca medic”.

„Spuneam adevărul. Am crezut că guvernul mă va trata corect”, și-a amintit Dr. Jiang într-un interviu acordat în 2013 publicației de stat Beijing News.

A făcut-o, cel puțin pentru o vreme, aclamându-l pe Dr. Jiang ca pe un erou.

Doktor Jiangs Kreuzzug für das Tian'anmen-Gedenken - China - derStandard.at › International

 

Din erou, inamic redus la tăcere

Pentru o scurtă perioadă, Dr. Jiang a fost aclamat la nivel național. O revistă locală l-a numit „doctorul cinstit”. “Scopul său nu a fost să defăimeze China”, a declarat mai târziu fiica sa, Jiang Rui, într-un interviu. „El a văzut doar că avea o șansă de a salva vieți.”

În anul următor, Jiang Yanyong a provocat din nou Beijingul, cerând Partidului Comunist din China să recunoască represiunea din 1989 asupra protestatarilor din Piața Tiananmen ca o greșeală, care a dus la uciderea a sute, poate mii de civili.

Într-o scrisoare, el a descris activitatea sa de chirurg la Beijing în acea noapte, spunând că autoritățile „au acționat frenetic, folosind tancuri, mitraliere și alte arme pentru a suprima studenții și cetățenii total neînarmați”. 

Ulterior, el și soția sa, Hua Zhongwei, au fost arestați și supuși periodic arestului la domiciliu, dar dr. Jiang a rămas nedescurajat în această privință. În 2019, el a scris o scrisoare președintelui Xi Jinping, condamnând represiunea din Piața Tiananmen drept „crimă”.

„Nu sunt un erou”, a spus Dr. Jiang în interviul din 2013. „Tot ce am făcut a fost să spun câteva lucruri sincere. Dacă toată lumea ar spune adevărul, atunci nu ar mai fi nimic de ascuns”, a adăugat el. “Dacă toată lumea ar spune adevărul, țara ar fi, în mod natural, mai bună.”

Carmen Alecu
Alecu Carmen

Absolventă de Jurnalism. Am inceput sa lucrez in presa in 2000, la Abracadabra. A urmat Acasa Magazin. Dupa o pauza de cativa ani, am reinceput sa lucrez la EVZ. A urmat EvzMonden si InfoActual. La Doctorul Zilei lucrez din noiembrie 2020.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel