Sari la conținut

Mister total. Cum s-a infecta un copil cu variola maimuței

Variola maimuței este o infecție virală rară. Este provocată de un virus care aparține familiei poxvirusurilor. Acestea se transmit direct sau indirect de la animale la om. Experții spun că acest virus nu este o boală foarte contagioasă, dar cum s-a infectat un copil de doar 9 ani?

Mister total. Cum s-a infecta un copil cu variola maimuței

Dr. Marius Geantă, președintele Centrului de Inovație în Medicină, a raportat primul caz de infectare cu virusul variolei maimuței la copil.

”A fost diagnosticat primul caz de infectare cu virusul variolei maimuței la copil – un băiat cu vârsta mai mică de 10 ani, din Olanda. Modalitățile prin care băiatul a ajuns să fie infectat nu sunt cunoscute, iar datele provenind din analiza genomică a virusului care a infectat copilul sunt diferite de cele obținute prin secvențierea altor cazuri diagnosticate in Amsterdam”, scrie expertul în Sănătate publică pe rețelele sociale.

OMS: 14.000 de cazuri de variola maimuţei

Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) a confirmat 14.000 de cazuri de variola maimuţei la nivel mondial şi cinci decese înregistrate în Africa, a anunţat miercuri directorul general al agenţiei sanitare, Tedros Adhanom Ghebreyesus, potrivit Reuters.

Cele mai multe dintre cazurile raportate până la această oră au fost înregistrate în Europa, în special în rândul bărbaţilor care întreţin relaţii sexuale cu bărbaţi, a precizat OMS, însă toate decesele au fost raportate în Africa, regiune unde s-au înregistrat focare endemice.

OMS a convocat joi cea de-a doua reuniune a comitetului care va decide dacă focarele reprezintă o urgenţă de sănătate publică de importanţă internaţională, cel mai ridicat nivel de alertă.

”Indiferent de recomandările comitetului, OMS va continua să facă tot posibilul pentru a acorda asistenţă statelor în vederea sistării transmiterii şi pentru a salva vieţi”, a mai spus Ghebreyesus, conform Agerpres.

Autorităţile recomandă vaccinarea bărbaţilor din categoriile de risc

Autorităţile britanice recomandă ca bărbaţilor gay şi bisexuali, expuşi în faţa unui risc sporit de expunere la variola maimuţei, să li se ofere vaccinul Imvanex, în contextul în care focarul epidemiologic provocat de această boală virală se intensifică mai ales în Europa, informează Reuters.

Deşi orice persoană poate să contracteze variola maimuţei, datele medicale din acest focar sugerează că majoritatea infectărilor se produc în rândul bărbaţilor gay şi bisexuali care întreţin raporturi sexuale cu alţi bărbaţi, potrivit Agenţiei britanice pentru siguranţă sanitară (UKHSA).

Eligibilitatea unei persoane pentru vaccinarea cu serul Imvanex depinde de o serie de factori, dar va fi similară cu criteriile utilizate pentru examinarea persoanelor eligibile pentru a beneficia de Profilaxie Pre-Expunere (PrEP) – medicamente luate de persoane cu risc de a contracta HIV pentru a preveni infectarea lor cu HIV prin raporturi sexuale sau prin utilizarea de seringi cu droguri -, a anunţat UKHSA.

Medicii britanici vor putea astfel să recomande vaccinarea pentru o persoană care, de exemplu, are mai mulţi parteneri sexuali, participă la sex în grup sau merge în spaţii special amenajate pentru întreţinerea de raporturi sexuale, a adăugat aceeaşi agenţie.

Iniţial, UKHSA a recomandat ca doar contracţii apropiaţi ai pacienţilor infectaţi cu variola maimuţei, inclusiv angajaţii din sectorul medical, să primească un astfel de vaccin.

Vaccinul Imvanex, produs de compania Bavarian Nordic, este autorizat împotriva variolei umane în Europa, însă el a fost deja utilizat şi în afara indicaţiilor sale oficiale în urma apariţiei cazurilor de variola maimuţei.

Peste 2.500 de cazuri de variola maimuţei au fost raportate în peste 35 de ţări situate în afara Africii, regiunea în care acest virus este endemic.

Doctorul zilei whatsapp channel

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Mai citeste si: