Sari la conținut

Misterul șoferilor drogați care au invadat străzile din România! Combinația banală de medicamente care te scoate pozitiv la testul anti-drog

Sursă foto: arhiva Doctorul Zilei

Nu mai este nici o noutătate că Poliția a început o adevărată campanie Anti-Drog. Însă ceea ce nu multă lume știe e că poți ieși „pozitiv” la testul Anti-drog dacă ai luat următoarea combinație de medicamente.

Zilnic, reprezentanții Poliției Române anunță că zeci de conducători auto au fost prinși drogați la volan. În acest context se justifică întrebarea de unde apetitul brusc pentru stupefiante, în contextul în care până în 2020 nu se prea auzea de așa ceva.

Explicația oferită de MAI

Potrivit reprezentanților MAI, Poliția Română a fost dotată cu aparate DrugTest în anul 2019, însă abia în 2020 au ajuns în posesia majorității inspectoratelor județene. Aceste dispozitive au fost puțin folosite de către echipajele de poliție rutieră în perioada 2020-2021, din cauza restricțiilor impuse de pandemie, astfel că abia începând din anul 2022 DrugTest a început să fie utilizat.

Testul rapid pentru depistarea drogurilor indică opt tipuri de substanțe prezente în salivă: cocaina, opioide, metadona, benzodiazepine, THC, amfetamina, metamfetamina, ketamina.

Problema DrogTust semnalată inclusiv de DIICOT

În cazul testelor pozitive predomină până acum THC, ce indică un consum de canabis. DrugTest nu identifică însă NSP, substanțe noi psihoactive, „legalele” mai pe înțelesul tuturor, cel mai consumat drog din România.

Potrivit Adevărul, există însă o problemă semnalată atât de șoferii testați pozitiv la amfetamine de exemplu, confirmată, sub protecția anonimatului atât de specialiști INML, dar și de procurori DIICOT.

DrugTest folosit de poliție oferă doar un rezultat pozitiv sau negativ, nu indică și cantitatea de substanță, iar această informație este esențială pentru șoferul aflat în situația de a se trezi inculpat într-un dosar penal pentru consum de droguri.

Medicamentele care te scot pozitiv sau „drogat” la testul AntiDrog

Sunt anumite combinații de medicamente, banale, pe care le folosim frecvent și care se vând fără prescripție medicală, din categoria antiinflamatoarelor, anxioliticelor sau analgezicelor care, într-o doză mare, pot duce către un rezultat pozitiv la DrugTest.

Spre exemplu, pot da rezultate pozitive amestecuri precum cel dintre codeina cu valdoxan, sau ketoprofen cu codeina, ori extraveral cu anxiolitic și chiar doza dublă (800+) de Nurofen băut cu ceai de tei sau cu ceai negru. Ce-i drept, în prospectul Nurofen chiar scrie că poate afecta capacitatea de a conduce autovehicule.

În cazul în care te afli în situația mai sus menționată, până să reușești să îți dovedești nevinovăția pot trece și câțiva ani, iar în toată această perioadă permisul de conducere este suspendat.

Testul rapid indică doar prezența în salivă a unei substanțe, nu și dacă șoferul se afla sub influența drogurilor (cu simptome specifice). THC are cea mai mare remanență în sânge și poate fi detectat la zile bune de la consumul efectiv.

Tănasă Sabina

Sabina Tanasa, este redactor la www.doctorulzilei.ro din anul 2020, a fost colaborator la despreSpa.ro, owner and founder la MobileWish.ro și la Ulei Cocos Romania - VivaCoco. Este licentiata a Universitatea „Alexandru Ioan Cuza" din Iași si ACADEMIA DE STUDII ECONOMICE DIN BUCURESTI

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel