Sari la conținut

Mit alimentar demontat de dr. Bilic. Adevărul despre grăsimea vegetală

Mihaela Bilic
sursa foto: arhiva Doctorul Zilei
Mihaela Bilic distruge miturile despre anumite alimente

Din cuprinsul articolului

Medicii nutriţionişti atrag atenţia că grăsimea vegetală nu este cu deloc mai sănătoasă decât cea animală. Ba, mai mult, alimente precum uleiul de floarea-soarelui, uleiul de măsline îngraşă mai mult decât untul, untura sau grăsimea din peşte.

Grăsimile și uleiurile de origine vegetală conțin, în medie, aproximativ între 10 și 15 grame de acizi grași saturați, între 30 și 35 de grame de acizi grași mononesaturați și între 40 și 50 de grame de acizi grași polinesaturați.

Patru tipuri de grăsimi alimentare

  • grăsimile mononesaturate
  • grăsimile polinesaturate
  • grăsimile saturate
  • grăsimile trans/hidrogenate

Un gram de grăsime are tot nouă calorii, chiar dacă provine din ulei, grăsime de pește, unt sau untură. Deşi aportul caloric este identic, efectele sunt diferite.

Medicul nutriţionist Mihaela Bilic explică cum se întâmplă acest lucru şi detaliază mecanismul prin care ne îngrășăm.

Bine de știut: grăsimea vegetală îngrașă mai tare decât grăsimea animală. Un gram de grăsime are tot 9 calorii, indiferent dacă provine din ulei de floarea-soarelui, ulei de măsline, grăsime de pește, unt sau untură. Aportul caloric este identic, însă efectele asupra siluetei sunt diferite!

Care este mecanismul prin care ne îngrășăm? Kilogramele în plus sunt rezultatul multiplicării celulelor grase (adipocite) pe fondul unui consum excesiv de calorii care provin din grăsime și/sau carbohidrați.

Cercetările recente arată că acizii grași din alimente au efecte diferite în stimularea adipogenezei, adică a producției de celule care acumulează grăsime de rezervă.

– ARA (acidul arahidonic), grăsime din seria Omega 6 prezentă în uleiul de floarea-soarelui, este de trei ori mai adipogenică decât grăsimile din seria Omega 3 (din uleiul de pește).

Când vine vorba de stimularea îngrășării, ARA se dovedește mai puternic decât acizii grași saturați (din unt și slănină) sau mononesaturați (din uleiul de măsline).

– La polul opus, DHA, un acid gras din seria Omega 3, prezent în gălbenușul de ou și în peștele gras, are efect anti-adipogenic (anti-îngrășare).

Dacă până acum se considera că o calorie este tot o calorie, indiferent dacă provine din salată verde sau cașcaval, acum o să știți că unele calorii îngrașă mai tare.

„Nicio masă fără pește!”…în cazul în care sunteți în vacanță la mare„, a scris medicul nutriţionist Mihaela Bilic, pe pagina de Facebook.

Elena Marinescu

Elena Marinescu are o vasta experienţă profesională în audiovizual, presa scrisă şi online. A avut colaborări cu publicaţii importante din media, precum "România Liberă", "Capital" sau "Taifasuri", şi se ocupă de domeniul medical de aproape 15 ani.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel