Sari la conținut

Mit sau adevar? Purtarea unui obiect vestimentar favorizează apariția cancerului?

Sursa foto: arhiva doctorulzilei.ro

Mit sau adevar? Un anumit lucru vestimentar poate reprezenta un pericol major pentru sănătatea femeilor. Riscul de a ajunge să se îmbolnăvească de cancer este maxim.

Mai exact, toate reprezentantele sexului frumos care poartă sutiene push-up se supun unor riscuri de sănătate foarte mari. La această concluzie au ajuns cercetătorii de la Universitatea Harvard din Statele Unite ale Americii.

Cercetătorii au descoperit că femeile care poartă sutiene push-up se expun unui risc mare de a se îmbolnăvi de cancer la sân, din cauza felului în care sunt realizate aceste obiecte vestimentare.

Tip de sutien care este de cele mai multe ori foarte strâmt, afectează negativ ţesuturile mamare

Studiul arată că acest tip de sutien care este de cele mai multe ori foarte strâmt, blochează circulaţia sângelui şi afectează negativ ţesuturile mamare. Astfel, celulele nu sunt oxigenate corespunzător şi nu primesc nutrienţii necesari şi, mai mult decât atât, sunt împiedicate să elimine o parte din toxine, din cauza presiunii puternice. Aceste efecte au loc dacă o femeie poartă sutien push-up mai mult de 12 ore sau în timpul somnului.

cancer de sân
sursa foto: arhiva doctorulzilei.ro

Medicii de la universitatea menţionată mai sus susţin că aceste efecte pot să declanşeze apariţia cancerului mamar.

Totuși, purtarea sutienului cu push-up favorizeaza nodulii la sân?

Există mai multe teorii potrivit cărora apariția nodulilor la sâni (majoritatea dintre aceștia sunt benigni) poate fi favorizată de purtarea sutienului cu push-up. Unele voci spun că sutienele cu push-up purtate o perioadă îndelungată pot determina apariția unor noduli, în timp ce altele susțin că sutienele cu sârmă de susținere ar putea avea o legătură cu debutul cancerului mamar.

Iată cele mai comune mituri despre purtarea sutienului și apariția nodulilor la sân, demontate!

MIT: Purtarea sutienului cu push-up favorizează nodulii la sân?
Răspuns: FALS

Potrivit Societății Americane de Cancer de Sân, nu există nicio dovadă științifică care să susțină asocierea dintre formarea nodulilor mamari și purtarea unui astfel de sutien.

MIT: Sutienele cu sârmă sau cu o formă nepotrivită pentru sân pot cauza noduli mamari.
Răspuns: FALS
Se spune că sutienele cu sârmă sau cele prea strânse pun presiune pe zona pieptului. Astfel, sistemul limfatic nu ar putea elimina toxinele. Însă specialiștii susțin că sistemul limfatic nu are legătură cu debutul cancerului mama. Nodulii canceroși apar în urma multiplicării necontrolate a celulelor. Așadar, hainele pe care le purtăm nu cresc riscul de apariție a nodulilor la sân.

Ideea că purtarea sutienele poate provoca cancer a fost alimentată de o carte, care a apărut în 1995 intitulată „Dressed to Kill”, de Sydney Ross Singer și Soma Grismaijer. În această carte se vehiculează ideea că femeile care poartă sutiene cu sârmă timp de 12 ore pe zi au un risc mult mai mare de a dezvolta cancer de sân decât femeile care nu poartă sutiene.

Cu toate acestea, conform Societății Americane de Cancer, nu există dovezi că compresia ganglionilor limfatici de către sutiene cauzează cancer de sân; în realitate, fluidele corporale ajung și în ganglionii limfatici de la subrat, nu spre zona unde se află sârma sutienului. În mod similar, nu există dovezi suficiente că dacă nu porți sutien se reduce riscul de a dezvolta cancer mamar sau de sân.

Doar un studiu științific mai vechi a analizat legătura dintre purtarea sutienului și cancerul la sân. Nu a existat nicio diferență reală de risc între femeile care purtau sutien și femeile care nu purtau sutien.

Chiar dacă femeile care poartă sutiene cu sârmă sunt diagnosticate cu cancer de sân, o explicație probabilă ar fi că multe femei cu sânii mai mari tind să fie supraponderale. A fi supraponderal sau a avea multă grăsime corporală expune femeia la un risc crescut de cancer de sân. Femeile care nu poartă sutiene au mai multe șanse să aibă o greutate sănătoasă. Această diferență de greutate este probabil motivul pentru care acest mit continuă să circule, potrivit doc.ro.

De ce apar nodulii la sân
În general, nodulii care apar la sân sunt formațiuni necanceroase, adică benigne. Există, însă, și situații în care nodulul poate fi de natură malignă, adică poate indica prezența cancerului. De aceea este atât de important să mergem la medic imediat ce observăm prezența unui nodul.

Nodulii la sân pot fi de mai multe feluri, în funcție de cauza și de natura lor:

• Chisturi mamare;
• Chisturi formate în urma acumulării de lapte în timpul alăptării;
• Fibroadenom mamar – formațiune necanceroasa, însă care rareori se transformă în formațiune canceroasă;
• Hamartom (formațiune benignă);
• Lipom;
• Leziune;
• Cancer de sân;
• Mastita.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Mai citeste si:

Doctorul zilei whatsapp channel