Sari la conținut

Mituri despre boala tăcută care face prăpăd în lume. A lovit milioane de oameni

simptome dementa
Sursa foto: arhiva Doctorul Zilei
Semne de demență de care să fii conștient

Mituri despre boala Alzheimer. Una dintre principalele cauze de deces în Statele Unite, iar milioane de oameni sunt afectați de această boală. Uite ce trebuie să știi despre această boală mintală.

Potrivit Institutului Național pentru Îmbătrânire, din SUA, oamenii confundă boală Alzheimer cu demență, dar există o diferență.

Mituri despre boala tăcută care face prăpăd în lume. A lovit milioane de oameni

  1. Boala Alzheimer și demența, același lucru?

Demența este afecțiunea care afectează memoria, gândirea,  raționamentul și comportamentul, iar boala Alzheimer este doar un tip de demență.

Termenii sunt probabil confundați deoarece Alzheimer este cea mai frecventă cauză de demență și cea mai cunoscută.

Dar există și alte tipuri de demență, inclusiv demența cu corpuri Lewy, demența frontotemporală și demența vasculară.

  1. Boala Alzheimer se moștenește?

Dacă un părinte sau o rudă apropiată a fost diagnosticat cu această boală, este posibil să dezvoltați această boală pe măsură ce îmbătrâniți. Șansa unei persoane de a dezvolta Alzheimer este mai mare dacă are anumite mutații sau variații genetice care pot fi transmise de la un părinte. Cu toate acestea, doar pentru că un părinte biologic are această afecțiune nu înseamnă că și copiii lor o vor dezvolta boala.

Boala Alzheimer este complexă, iar oamenii de știință nu înțeleg încă pe deplin ce o provoacă la majoritatea oamenilor. Cercetările sugerează că, la majoritatea indivizilor, o serie de factori, dincolo de genetică, joacă un rol în dezvoltarea și evoluția bolii.

Factorii de mediu și stilul de viață, cum ar fi exercițiile fizice, dieta, expunerea la poluanți și fumatul, pot, de asemenea, să afecteze riscul unei persoane de a suferi de Alzheimer.

Deși nu știm încă cum să prevenim Alzheimer, este important să practicați comportamente sănătoase pe tot parcursul vieții, cum ar fi exercițiile fizice regulate și o dietă echilibrată.

  1. Doar persoanele de peste 70 de ani se îmbolnăvesc de Alzheimer

Deși cel mai mare factor de risc cunoscut pentru Alzheimer este vârsta, asta nu înseamnă că doar adulții în vârstă o dezvoltă. Pentru majoritatea persoanelor cu Alzheimer, este adevărat că primele simptome apar la mijlocul anilor 60 sau mai târziu.

Alzheimerul cu debut precoce este rar

Cu toate acestea, unele persoane prezintă simptome mai devreme, chiar și la vârsta de 30 de ani.

Boala cu debut precoce este rar – reprezentând mai puțin de 10% din persoanele cu Alzheimer

Dezvoltarea bolii Alzheimer la o vârstă mai timpurie poate prezenta provocări specifice.

Multe persoane cu sindromul Down, o afecțiune genetică, vor dezvolta, de asemenea, Alzheimer la o vârstă mai timpurie și pot începe să prezinte simptome la 40 de ani.

  1. Simptomele bolii Alzheimer sunt normale pe măsură ce îmbătrânim

Oamenii încep să uite pe măsură ce îmbătrânesc, iar unele dintre ele, cum ar fi pierderea unor lucruri din când în când, sunt normale.

Cu toate acestea, semnele și simptomele comune ale bolii Alzheimer, cum ar fi luarea unor decizii proaste, faptul că aveți probleme în a recunoaște persoane sau că pierdeți noțiunea timpului sau a perioadei din an, nu sunt o parte normală a îmbătrânirii.

  1. Nu există tratamente disponibile pentru persoanele cu boala Alzheimer

S-au înregistrat progrese semnificative în ceea ce privește dezvoltarea unor tratamente mai bune pentru persoanele cu Alzheimer. Sunt disponibile mai multe medicamente care pot ajuta la tratarea persoanelor cu această boală. Există, de asemenea, strategii de adaptare pentru a ajuta la gestionarea simptomelor comportamentale.

Deși în prezent nu există un leac pentru boala Alzheimer, datorită progreselor științifice, cercetarea nu a fost niciodată mai promițătoare. NIA au realizat mai mult de 250 de studii clinice, inclusiv intervenții medicamentoase și non-medicamentoase. Acestea includ testarea tratamentelor care vizează factorii comportamentali și stilul de viață, precum și cauzele care stau la baza bolii.

  1. Dacă uit frecvent lucruri, am Alzheimer

Chiar dacă problemele de memorie sunt, de obicei, unul dintre primele semne ale bolii Alzheimer, nu înseamnă că o persoană are această boală. Uitarea este unproces norml pe măsură ce îmbătrânim.

  1. Există suplimente pentru a preveni sau vindeca boala Alzheimer?

Sunt multe reclame care promit că anumite suplimente pot trata sau vindeca eficient boli precum Alzheimer. În unele cazuri, acestea pot părea de încredere, oferind sfaturi despre îmbătrânirea sănătoasă și Alzheimer pentru a câștiga încrederea oamenilor și pentru a-și promova produsele.

Cu toate acestea, nu există nicio dovadă științifică care să susțină aceste afirmații și, în prezent, niciun supliment nu s-a dovedit că poate întârzia, preveni, trata sau vindeca Alzheimer.

Boala  Alzheimer se poate preveni?

  1. Puteți preveni boala Alzheimer

Nu există nicio modalitate dovedită de a preveni boala Alzheimer. Cu toate acestea, există măsuri pe care le puteți lua pentru a vă ajuta să reduceți riscul acestei boli.

Un factor de risc este ceva care poate crește șansele unei persoane de a dezvolta o boală. Unii factori de risc pot fi controlați, în timp ce alții, cum ar fi genele pe care le moșteniți, nu pot fi controlați.

Factorilor de risc care au fost asociați cu Alzheimer

În general, ducerea unui stil de viață sănătos poate ajuta la reducerea factorilor de risc care au fost asociați cu Alzheimer și alte probleme de sănătate legate de vârstă.

Aceștia includ:

  • Controlul tensiunii arteriale ridicat
  • Menținerea unei greutăți sănătoase
  • Menținerea activă din punct de vedere mental și fizic
  • Prevenirea rănilor la cap
  • Dormitul de șapte până la nouă ore în fiecare noapte

9. Un test genetic poate spune dacă am (sau voi avea) boala Alzheimer

Este posibil să fi auzit despre testele genetice. Aceste teste extrag ADN-ul din saliva unei persoane și oferă rapoarte cu datele genetice. Este important să rețineți că niciun test genetic nu poate diagnostica boala Alzheimer.

Testele genetice pot identifica anumite mutații rare care cauzează Alzheimer cu debut precoce, precum și variații genetice care cresc riscul unei persoane de a dezvolta boala.

FDA a aprobat unul dintre aceste teste. Acest test arată dacă o persoană este purtătoare a unei forme a genei APOE, APOE ε4. Persoanele cu această variantă prezintă un risc crescut de Alzheimer, dar nu înseamnă că vor dezvolta cu siguranță boala.

Maria Mocanu

Sunt Maria Mocanu și am o vasta experienţă profesională! Sunt o fire creativă, sociabilă, veselă și îmi place să scriu. Am o experiență în media de peste 15 ani, cu nenumărate articole publicate în online, dar și articole de specialitate pentru pasionații și iubitorii de animale.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel