Sari la conținut

Mituri despre bolile de inimă. Ce factori influențează dezvoltarea acestora, de fapt?

infarct
sursa foto: arhiva Doctorul Zilei
Ce simți când faci un atac de cord

Bolile de inimă au multiple cauze, atât genetice, cât și externe. Stilul de viață, alimentația și exercițiile fizice sunt elemente esențiale pentru menținerea sănătății inimii. Tototdată, este foarte important să știi cât mai multe despre cum se dezvoltă acestea și ce mituri trebuie să eviți.

Stilul de viață poate influența, într-o foarte mare măsură, starea de sănătate a inimii și întregului organism. Obiceiurile sănătoase, echilibrate, pot reduce riscul dezvoltării afecțiunilor cardiovasculare în mod semnificativ.

Cu toate acestea, este necesar să știi că nu toate informațiile despre bolile inimii sunt reale și, de fapt, pot face mai mult rău decât bine.

Iată ce mituri trebuie să eviți pentru a înțelege cât mai bine ce poți face, în mod real, pentru sănătatea inimii tale.

Mituri despre inimă pe care trebuie să le eviți

Dr. Vasi Rădulescu, renumit medic român, dezvăluie pe propriul blog ce mituri te pot afecta din acest punct de vedere, fără să aibă un efect benefic asupra sănătății inimii.

Bolile de inimă sunt ereditare în familia mea, așa că nu pot face nimic pentru a le opri

atac de cord

Dacă membrii apropiați ai familiei au suferit de boli de inimă, ar putea însemna că aveți un risc crescut. Cu toate acestea, nu este un lucru imuabil și există o serie de modalități de a reduce riscul, chiar și pentru persoanele cu o predispoziție genetică. Acestea includ o dietă sănătoasă, renunțarea la fumat, gestionarea tensiunii arteriale și exerciții fizice regulate.

De asemenea, este demn de remarcat faptul că, dacă bolile de inimă sunt întâlnite în familie, este posibil să nu fie un semn de susceptibilitate genetică. Familiile au tendința de a împărtăși factori legați de stilul de viață, cum ar fi dieta și obiceiurile de exerciții fizice, ambele putând avea un impact asupra riscului de boli de inimă.

Vitaminele pot preveni bolile de inimă

vitamină ieftină

Deși este puțin probabil ca majoritatea vitaminelor, luate în dozele recomandate, să fie rele pentru sănătatea inimii, nu există dovezi că administrarea oricărui supliment de vitamine poate reduce riscul de boli de inimă. Și, cu siguranță, acestea nu pot înlocui o dietă sănătoasă și exercițiile fizice regulate.

De exemplu, o revizuire sistematică și o meta-analiză au căutat asocieri între suplimentele de multivitamine și minerale și o serie de rezultate cardiovasculare, inclusiv boli coronariene și accidente vasculare cerebrale.

Analiza, publicată în 2018, a luat date din 18 studii existente, incluzând 2.019.862 de participanți.

Autorii au concluzionat că suplimentarea cu multivitamine și minerale “nu îmbunătățește rezultatele cardiovasculare în populația generală”.

Am fumat ani de zile, nu are rost să mă opresc acum

Acesta este un mit. Fumatul tutunului este o cauză majoră a bolilor de inimă. De îndată ce o persoană se oprește din fumat, încep beneficiile pentru sănătate. Institutul Național pentru Îmbătrânire scrie:

“Nu contează cât de bătrân sunteți sau de cât timp ați fumat, renunțarea la fumat în orice moment vă îmbunătățește sănătatea. Când renunțați la fumat, este posibil să adăugați ani la viața dumneavoastră, să respirați mai ușor, să aveți mai multă energie și să economisiți bani.”

De asemenea, ei explică faptul că veți reduce riscul de atac de cord și de accident vascular cerebral și veți avea o circulație mai bună”, relevă drvasiradulescu.ro.

 

 

Doctorul zilei whatsapp channel

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Mai citeste si: