Mituri despre sănătatea mintală. Semnele inițiale de demență pot fi confundate ușor cu procesul de îmbătrânire și adesea trec neobservate

Mituri despre demență. Mulți oameni ratează semnele inițiale ale demenței, deoarece acestea sunt ușoare și progresează într-un ritm mai lent. Adesea pot fi confundate cu procesul firesc de îmbătrânire.

Aceste semne persistă în organism pentru o lungă perioadă de timp și numai atunci când încep să afecteze foarte mult oamenii își dau seama că este ceva în neregulă în modul în care funcționează.

Cu toate acestea, este extrem de important ca oamenii să primească ajutor din momentul în care observă o anomalie în ceea ce privește sănătatea mintală, chiar dacă aceasta pare nesemnificativă. Când e vorba de probleme de sănătate mintală, cum ar fi demența, este important să se verifice progresul bolii înainte ca aceasta să dezactiveze capacitatea cognitivă.

Care sunt primele semne de demență

Demența afectează capacitatea de concentrare și memorie a unui individ.

  • Semnul precoce al demenței este o schimbare subtilă a memoriei și a capacității de concentrare. Schimbări precum a uita unde au fost plasate lucrurile, incapacitatea de a-ți aminti ceea ce trebuia să faci, imposibilitatea de a-ți aminti rutina chiar și atunci când o faci în mod regulat.
  • Un alt semn de demență este incapacitatea de a termina o conversație pentru că te chinui să găsești cuvintele potrivite. Devine o provocare să continui conversația atunci când ai demență.
  • Schimbarea dispoziției este un alt indicator că ați putea avea probleme de sănătate mintală.

În timp ce comunicarea și memoria sunt primii doi și, de fapt, cei mai mari indicatori ai demenței, există anumite subtipuri ale acestor simptome care trebuie discutate în detaliu.

  • Un astfel de semn este repetarea. Repetarea sarcinilor zilnice, cum ar fi baie, poate părea normală inițial, dar nu trebuie luată cu ușurință.
  • Un alt indicator este un sentiment eșuat de familiaritate. Persoanei îi este greu să recunoască și să repereze locurile sau reperele care sunt familiare.
  • Pierderea logicii în timpul discuțiilor. Persoanele cu demență se pierd adesea într-o discuție și nu pot urma discuția.

Diagnosticarea timpurie, extrem de importantă

Un diagnostic precoce poate salva starea de la agravarea. Poate ajuta familia și prietenii să înțeleagă boala. Gestionarea bolii este mai ușoară atunci când boala este în stadiu incipient. Când boala este depistată devreme, pacientul conștientizează starea, astfel încât să poată participa activ la procesul de recuperare și să depună eforturi personale.

În timp ce, pe de o parte, deschide uși către un tratament medical care ar putea să nu fie relevant în stadiul ultim al bolii, îi oferă și pacientului șansa de a înțelege situația și de ce este important să se trateze. Când pacientul înțelege starea, devine mai ușor să se recupereze.

Mituri despre demență. Frica de etichetare

Există mai multe mituri care împiedică demența să fie diagnosticată precoce. Una dintre credințele greșit răspândite pe scară largă este că demența apare numai la persoanele în vârstă. Această asociere a bolii cu vârsta, mărește decalajul dintre diagnostic și tratamentul medical disponibil.

Al doilea mit răspândit este că demența nu poate fi niciodată vindecată. Credința în acest mit îi oprește pe mulți oameni să mai meargă la medic.

Din cauza neconștientizării cu privire la sănătatea mintală și a stigmatelor cu care se confruntă pacienții cu sănătate mintală în societate, familiile nu doresc să ducă pacienții la spitale și să-i trateze. Se tem să fie etichetați cu etichete greșite, care sunt atât de răspândite în societate.

Ce cauzează demența

În timp ce mulți cred că îmbătrânirea biologică este un factor pentru demență, adevărul este că poate apărea și la tineri. Cazurile de debut tânăr al demenței, adică debutul demenței la persoanele cu vârsta sub 65 de ani, reprezintă 9% din totalul cazurilor de demență, conform unui raport al Organizației Mondiale a Sănătății (OMS).

Alți factori care pot crește riscul de demență sunt izolarea socială, inactivitatea cognitivă și depresia.

„Studiile arată că oamenii își pot reduce riscul de declin cognitiv și demență fiind activi fizic, nefumând, evitând consumul dăunător de alcool, controlându-și greutatea, adoptând o dietă sănătoasă și menținând o tensiune arterială sănătoasă, colesterol și niveluri de zahăr din sânge”, se arată în raportul OMS.

Recent Posts

Stațiunea balneară din România renumită pentru tratamentul afecțiunilor cardiovasculare

Stațiunea balneară din România renumită pentru tratamentul afecțiunilor cardiovasculare este Covasna. Situată la aproximativ 35…

6 minute ago

1.500 de lei în plus la pensie, pentru ACEASTĂ categorie de români

1.500 de lei în plus la pensie după recalculare. Noua lege a pensiilor se dorește…

25 de minute ago

Legătura dintre alimentație și dezvoltarea cancerului. Descoperire uimitoare a oamenilor de știință

Legătura dintre alimentație și dezvoltarea cancerului. Cercetătorii chinezi din domeniul oncologiei au descoperit un mecanism…

46 de minute ago

Alertă ANM: Pericol de inundații și viituri în nouă județe din țară

Alertă ANM. Hidrologii au emis un avertisment de cod galben pentru inundații pe râurile din…

o oră ago

O nouă terapie revoluționară pentru cancer, disponibilă și în România. Rafila: „Este cea mai mare investiţie destinată pacienţilor oncologici”

O nouă terapie revoluționară pentru cancer va fi disponibilă și în România. Ministrul Sănătăţii, Alexandru…

2 ore ago

Citeste si: