marți, noiembrie 29, 2022

Vitamina C este una dintre cele mai importante vitamine pentru organismul nostru. Deoarece organismul nostru nu o poate produce pe cont prorpiu, este esențial ca aportul să fie asigurat cu ajutorul alimentației sau, în anumite cazuri, al suplimentelor.

Această vitamină are un rol foarte important pentru menținerea sistemului imunitar, vindecarea leziunilor, formarea colagenului și hormonilor și acționează drept un antioxidant puternic.

Te-ar mai interesa: OMS: recomandare de ultimă oră pentru toate femeil...

De asemenea, aceasta favorizeaza absorbția fierului în organism, motiv pentru care se folosește împreună cu fierul în tratarea anemiilor feriprive (anemii prin deficit de fier).

Cu atât mai mult, vitamina C are următoarele beneficii pentru organism:

  • reduce riscul de boli cronice
  • contribuie la gestionarea hipertensiunii arteriale
  • poate reduce nivelul de acid uric, prevenind atacurile de gută
  • rol important în prevenirea deficitului de fier
  • întărește imunitatea
  • protejează memoria și gândirea

Mituri despre vitamina C

Deși are un rol esențial pentru organism, există anumite informații nefondate despre vitamina C. Iată câteva mituri despre această vitamină, dezvăluite de Dr. Vasi Rădulescu.

„În timp ce vitamina C are multe beneficii dovedite științific, aceasta are și multe afirmații nefondate susținute fie de dovezi slabe, fie de nicio dovadă.

Te-ar mai interesa: Nu doar de calciu ai nevoie. Iată ce alți nutrienț...

Iată câteva afirmații nedovedite despre vitamina C:

Previne răceala comună. În timp ce vitamina C pare să reducă severitatea răcelii și timpul de recuperare cu 8% la adulți și 14% la copii, nu le previne.

Reduce riscul de cancer. O mână de studii au legat consumul de vitamina C de un risc mai mic de apariție a mai multor tipuri de cancer. Cu toate acestea, majoritatea studiilor au constatat că vitamina C nu afectează riscul de apariție a cancerului.

Te-ar mai interesa: Alertă sanitară! Experimentul secret cu care cerce...

Protejează împotriva bolilor oculare. Vitamina C a fost legată de reducerea riscului de boli oculare, cum ar fi cataracta și degenerescența maculară legată de vârstă. Cu toate acestea, suplimentele de vitamina C nu au niciun efect sau pot chiar dăuna.

Poate trata toxicitatea plumbului. Deși persoanele cu toxicitate la plumb par să aibă niveluri scăzute de vitamina C, nu există dovezi solide din studiile efectuate pe oameni care să arate că vitamina C poate trata toxicitatea la plumb”, dezvăluie Dr. Vasi Rădulescu.

Te-ar mai interesa: Renunță la aceste alimente ca să înfometezi celule...

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Parteneri
spitale private