Sari la conținut

Miturile despre vaccinul AstraZeneca desființate de către medicul infecționist Adrian Marinescu. De ce nu ar trebui românii să se ferească de acest vaccin?

vaccinarea cu AstraZeneca

Miturile despre vaccinul AstraZeneca i-au determinat pe români să se ferească de vaccinarea cu acest ser. În ciuda diverselor zvonuri privind eficacitatea scăzută în comparație cu restul vaccinurilor existe pe piață, cadrele medicale vin să desființeze aceste mituri.

„AstraZeneca, înainte de a primi autorizaţie, era aşteptat ca pâinea caldă pentru că era o variantă semiclasică. Acum discuţia e legată de eficacitate care e mai mică, dar nu ar trebui să ne facem probleme.

Pentru cei de peste 55 ani este mai puţin eficient, dar în rest nu trebuie să ne facem probleme, are acelaşi profil de siguranţă, astfel că lucrurile sunt foarte în regulă.

Sunt date noi în momentul de faţă care vorbesc de o eficacitate de peste 60%, undeva la 75%-80%”, declară medicul Adrian Marinescu.

Miturile despre vaccinul AstraZeneca desființate

„Ce înseamnă că eficacitatea este mai mică? Înseamnă că la 10 pacienţi, spre exemplu, numărul celor care nu vor răspunde prin producţia de anticorpi va fi mai mare în comparaţie cu varianta ARN mesager.

Citeste si:

Dar nu ar trebui să ne facem probleme. Cam aşa stau lucrurile şi la vaccinarea antigripală.

În plus, dacă am merge numai pe variata de ARN mesager, nu am avea suficinete doze. Aşteptând mai mult timp, există două riscuri: să apară alte mutaţii şi trebuie să ne vaccinăm cât mai repede, ca să reducem circulaţia virusului. Cu cât aşteptăm mai mult, cu atât avem de pierdut”, a explicat dr. Adrian Marinescu, joi, la Antena 3.

Potrivit datelor puse la dispoziția Comitetului Național de Coordonare a Activităților privind Vaccinarea împotriva COVID-19 (CNCAV) de către Institutul Național de Sănătate Publică (INSP-CNSCBT), prin aplicația Registrul Electronic Național al Vaccinărilor (RENV), care ține evidența vaccinărilor, situația din ziua de 17 februarie a.c., ora 17.00, este următoarea:

Persoane vaccinate:

Doze administrate:

Tip vaccin În ultimele 24 ore Din 27 decembrie 2020
Pfizer 28.615 1.140.053
Moderna 5.372 74.116
AstraZeneca 9.332 26.239
TOTAL 43.319 1.240.408

Precizăm că programul centrelor de vaccinare se încheie la ora 20.00, motiv pentru care numărul vaccinărilor realizate în intervalul orar 17.00 – 20.00 va fi reflectat în raportarea din ziua următoare.

*Vaccinul Moderna se administrează din data de 4 februarie 2021;

**Vaccinul AstraZeneca se administrează din data de 15 februarie 2021.

 

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.