Sari la conținut

Mizeria crâncenă din București poate declanșa boli grave, precum cancer pulmonar, boli respiratorii, de inimă sau AVC! Străzile sunt nespălate de 3 luni

Boli grave îi amenință pe bucureșteni! Capitala a devenit un oraș murdar și poluat. Străzile n-au mai fost spălate de trei luni

Decăderea Bucureștiului se accentuează. Cândva Micul Paris, acum este un oraș murdar și poluat.

Site-ul Green Report trage un puternic semnal de alarmă: ”Străzile din București n-au mai fost aspirate de trei luni. Niveluri ridicate de PM10 și PM2,5”

Operatorii de salubritate au încetat să mai aspire și să spele străzile din București la 1 noiembrie, conform contractului care prevede ca iarna să se desfășoare lucrări de deszăpezire. Contractele cu primăriile sunt încheiate în baza unei normative naționale din 1973. De obicei, o mașină de aspirat adună în șase ore trei tone de praf, iar în lipsa acestui serviciu (pe lângă alte cauze) nivelurile de PM10 și PM2,5 sunt foarte ridicate.

Contractele cu operatorii de salubritate prevăd că pe timp de iarnă au loc activități de deszăpezire, numai că, între timp, clima s-a schimbat atât de tare încât în această iarnă abia au căzut câțiva fulgi, iar temperaturile au fost constant în jur de 10-15 grade.

Potrivit sursei citate, primăriile încheie contractele de salubritate în baza unei normative naționale din 1973.

În perioada caldă, au loc acțiuni de măturare, aspirare și spălare a străzilor. De obicei, o mașină de aspirat adună în șase ore trei tone de praf, iar în lipsa acestui serviciu (pe lângă alte cauze) nivelurile de PM10 și PM2,5 sunt foarte ridicate, precizează Green Report.

Particulele mai mici de aproximativ 10 micrometri, denumite PM10, și cele mai mici decât cele de 2,5 microni (PM2,5) sunt deosebit de periculoase pentru că se pot infiltra în căile respiratorii și adânc în plămâni și să provoace probleme de sănătate, cum ar fi cancer pulmonar, boală cardiacă ischemică, accident vascular cerebral, infecții respiratorii și boală pulmonară obstructivă cronică.

Potrivit airlive.ro, în luna ianuarie, stația Ministerului Mediului de măsurare a calității aerului de la Universitate, a înregistrat nouă zile de depășiri zilnice pentru PM10, în condițiile în care limita pentru depășirile zilnice pe an este de 35 de zile. Mai mult, stația independentă de la Universitate a înregistrat opt depășiri zilnice în primele 20 de zile ale anului.

„În București, de aproape trei luni nu s-a mai făcut nimic, pentru că la 1 noiembrie a încetat această spălare. În schimb, clima s-a schimbat. Uite că n-a mai venit zăpada. Mai mult de atât, sunt 10 grade acum și bate soarele. Nu s-a mai făcut nimic pentru că primăriile nu dau o directivă, pentru că altfel vine Curtea de Conturi și cere banii înapoi: «Cum ai putut să speli în ianuarie, că e iarnă?». Nu se uită nimeni că sunt 10 grade afară, e soare și e praf. E un aer nerespirabil în oraș. E normal să existe praful ăsta dacă nu se face nimic. Orașul a rămas într-o situație inedită. N-are zăpadă, n-are cine reține mizeria, dar nici nu mai spălăm de trei luni. Noi, ca operatori, suntem blocați în chestia asta. (…) Instituțiile nu se pot adapta rapid la niște situații din teren”, a declarat Dan Ceaușescu, directorul unei companii de salubritate, potrivit sursei citate.

Potrivit acestuia, situația s-ar rezolva dacă Ministerul Mediului ar face o directivă în acest sens către primării.

Citiți mai multe pe Green Report.

Irina Lungu

Storyteller. Redactor medical. Traducător. Lucrez cu cuvintele de când mă știu, ador magia lor. Iubesc traducerile, iar domeniul medical m-a cucerit iremediabil. Vreau să transmit publicului informații relevante, de calitate, care să îi ajute în viața de zi cu zi și în problemele cotidiene cu care se confruntă zilnic. Un om informat va fi un om mai sigur pe sine. La rândul meu, mă ghidez după principiul ”Fii tu schimbarea pe care vrei să o vezi în lume. Toți vor să îi schimbe pe ceilalți, dar uită că schimbarea începe din ei înșiși.”

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel