Sari la conținut

Mobilizare din partea statelor europene pentru a sprijini Ucraina

Mii de ucraineni și-au părăsit casele din cauza pericolului cu care s-au confruntat în ultimele zile, când Vladimir Putin, președintele Rusiei, a dezlănțuit un atac militar asupra Ucrainei.

Acum, atât refugiații, dar și cetățenii care au rămas în Ucraina au nevoie de orice ajutor pentru a trece cât mai ușor peste această perioadă cruntă.

Fie că este vorba despre ajutor medical sau defensiv, Ucraina are nevoie de spirijinul țărilor europene pentru a-și păstra integritatea.

Statele europene vin în ajutorul Ucrainei

Spania trimite 20 de tone de material medical către Ucraina. Guvernul de la Madrid a aprobat și trimiterea de material militar defensiv în special veste și căști de protecție care să ajungă la civilii bombardați. Însă aceasta este deocamdată singura abordare militară a regatului iberic, în conflictul ucrainean – a subliniat ministrul spaniol al Apărării, potrivit RRA.

Ajutorul medical va ajunge inițial în Polonia, de unde va fi introdus pe teritoriul Ucrainei. Este un gest firesc de solidaritate – spune José Manuel Albares, ministrul de Externe.

Vor urma și alte transporturi, adaugă acesta. Între timp, Spania face eforturi pentru a-şi ajuta cetățenii aflați încă pe teritoriul Ucrainei. Două grupuri au fost deja extrase. Printre cei fugiţi și aflați acum în siguranță în Varșovia se află și ambasadorul Madridului la Kiev.

Ministrul de Externe spune că încă mai sunt spanioli în orașele bombardate, însă insistă că o mare parte dintre aceștia au decis de bună voie să rămână. Pe teritoriul Spaniei, mii de oameni ies în marile orașe să protesteze împotriva invaziei. Majoritatea sunt ucraineni rezidenţi aici.

Ei vor încetarea imediată a bombardamentelor și sunt îngroziți de veștile pe care le primesc de acasă. Lor li s-au alăturat și foarte mulți spanioli și ruși. Aceștia spun clar că Putin nu îi reprezintă. Spania are în zona conflictului 800 de militari, toți prinși în misiuni NATO. 360 dintre aceștia se află în Letonia și 120 în Marea Neagră, în apele Bulgariei. Restul sunt în zona Mării Mediterane

Andrada Lăcătuș

Andrada Lacatus studiaza actoria, colaboratoare la Teatrul Maior Gheorghe Pastia si indrageste jurnalismul. Acst lucru a facut ca in anul 2020 sa se alature ca redactor echipei editoriale a Doctorului zilei

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel