Sari la conținut

Modalități de a reduce temperaturile din casă fără aer condiționat

Sursă foto: Getty Images

În zilele cu temperaturi extreme este din ce în ce mai greu să te răcorești. Dacă nu ai un aer condiționat sau pur și simplu nu vrei să îl pornești din cauza costurilor ridicate, îți recomandăm și alte posibilități de a-ți răcori casa.

Umbrește ferestrele

Acoperirea sau umbrirea acestor ferestre este o metodă eficientă de a reduce căldura din locuință. Iată câteva idei eficiente:

– Acoperirea ferestrelor din interior – Închide ferestrele și acoperă-le cu accesoriile clasice: draperii, jaluzele sau storuri. Cu cât sunt mai opace, cu atât vor bloca mai bine razele soarelui, însă nu uita că și culorile închise au rolul de a atrage căldura, arată cei de la Brico Depot

– Acoperirea ferestrelor din exterior – O soluție foarte elegantă este să instalezi obloane mobile pe pereții exteriori. Acestea pot fi batante, dar și culisante.

– Umbrirea ferestrelor din exterior – O altă metodă de a îmbunătăți design-ul exterior al casei tale este montarea unor corpuri care să umbrească ferestrele, împiedicând razele puternice din mijlocul zilei să pătrundă în locuința ta. Poți crea umbră cu ajutorul copertinelor reglabille sau a pergolelor din lemn, dar și cu ajutorul plantelor; un copac cu o coroană aflată în dreptul ferestrei sau o boltă de viță de vie pot schimbă total climatul din casă ta. Chiar dacă nu reprezintă o soluție rapidă, creșterea plantelor reprezintă o soluție ecologică și sănătoasă.

– Folii reflectorizante – Deși nu este o soluție estetică, învelirea geamurilor în partea exterioară cu o folie de aluminiu va duce la reflectarea razelor soarelui, departe de interiorul case tale.

– Cearșaful umed – Nici această soluție nu este tocmai arătoasă, însă răcoarea pe care o produce cu siguranță va compensa. Umezește un cearșaf cu apă rece și agață-l în dreptul ferestrei, în interior, permițând curenților de aer să treacă. În încăpere nu va fi doar considerabil mai răcoare, dar aerul se va și umidifică și va fi mai ușor de respirat.

Scoate din priză electrocasnicele pe caee nu le folosești

Fiecare consumator de curent electric generează o cantitate considerabilă de căldură, iar toate electrocasnicele din locuința ta pot contribui la creșterea temperaturii. De aceea, este recomandat ca, în timpul zilei, să le ții închise pe cele pe care nu le folosești în mod constant sau chiar să le scoți din priză.

Pune plante la fereastră

plante care atrag bogatia
sursa foto: arhiva doctorul zilei

Nu trebuie decât să plasezi ghivecele cu plantele în dreptul ferestrelor și pe balcon. Astfel, ele vor absorbi o mare parte din energia solară care pătrunde în casă. De asemenea, plantele au rolul de a curăța și purifica aerul din încăpere prin oxigenul pe care îl produc.

Folosește ventilatoare

Chiar dacă astăzi sunt considerate o metodă „învechită” de răcire, ventilatoarele încă pot face diferența în zilele caniculare. Iar în ceea ce privește prețurile, chiar și un ventilator care are funcția de umidifcare a aerului este substanțial mai ieftin decât un AC.

Tănasă Sabina

Sabina Tanasa, este redactor la www.doctorulzilei.ro din anul 2020, a fost colaborator la despreSpa.ro, owner and founder la MobileWish.ro și la Ulei Cocos Romania - VivaCoco. Este licentiata a Universitatea „Alexandru Ioan Cuza" din Iași si ACADEMIA DE STUDII ECONOMICE DIN BUCURESTI

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel