marți, august 16, 2022

Alimentația este esențială pentru organismul nostru. Pe lângă necesitatea acesteia pentru a supraviețui, alimentația trebuie să asigure un nivel optim de nutrienți, vitamine și minerale esențiale. În caz contrar se pot dezvolta nenumărate dezechilibre și afecțiuni grave.

În zilele noastre, rafturile sunt pline de alimente intens procesate, cu un aport nutrițional redus. Alimentele, în mod ideal, trebuie să fie cât mai puțin procesate, cât mai naturale și din surse cât mai sigure.

Te-ar mai interesa: Horoscop 17 august:  O zodie are parte de o mărire...

Mihaela Bilic, nutriționist, dezvăluie pe o rețea de socializare că acest mod de a mânca se numește, de fapt, modelul american.

Din păcate, acest model se extinde în toată lumea și, deși poate fi mai comod, este complet nesănătos și periculos pentru organismul nostru.

Modelul american- o alimentație nesănătoasă

„Ce pot să vă spun cu certitudine este că modelul american, cel puțin la capitolul nutriție, este opusul lui “happy-end”. De la obiceiurile alimentare, până la percepția și atitudinea lor despre mâncare, totul este greșit și nesănătos! Uitați-vă în filme ce și cât mănâncă, cum arată la ei o masă în familie, ce produse sunt pe raft în supermarket. Totul este ambalat, semipreparat, ultraprocesat…nicăieri nu mai vezi ingrediente simple, așa cum vin din natură.

Te-ar mai interesa: Previziuni apocaliptice: Vin extratereștii, iar pr...

Frișca vine dintr-un tub, sosul de salată dintr-o sticlă, iar mâncarea propriu-zisă dintr-o caserola încălzită la microunde. Și bucata de carne sau pește și-a schimbat aspectul- fie e transformată într-o tocătură, fie are crustă de șnițel. În loc de apă să bea suc din pahare de 1 litru, iar dulciurile și înghețata sunt înecate în sirop/sos de ciocolată.
Ceea ce numesc ei “mâncare” este un amestec ieftin de substanțe pe care industria alimentară le extrage mai ales din porumb, cereale și soia. La americani nu mai există zahăr, ci sirop de glucoză fructoză, nu mai există făină ci doar amidon modificat. Cât despre carne sau brânză, au rămas doar urme…îmbogățite cu grăsimi vegetale, potențiatori de gust și agenți de emulsionare.
Mâncarea transformată și ultra procesată este normalitatea în America. Ingredientele naturale și produsele proaspete sunt accesibile doar unei elite a societății, nu oricine își poate permite să mănânce sănătos. Din păcate modelul american se extinde, iar societatea de supraconsum este obligată să adopte aceste alternative alimentare ieftine și gustoase. Uitați-vă de curiozitate pe etichete și veți constata cu tristețe că ponderea chimiei în farfuriile noastre este din ce în ce mai mare.

Trebuie să avem grijă de tradițiile noastre

Câtă vreme mai gătim acasă și mai mergem la piață, suntem norocoși! Câtă vreme în supermarket mai există vitrine frigorifice și nu doar rafturi infinite cu produse ambalate, suntem norocoși! Câtă vreme mai stăm la masă și ne bucurăm împreună de mâncare, în loc să ronțăim continuu pe pilot automat, cu ochii pierduți într-un ecran, suntem norocoși!
Doar că norocul nu ține la infinit… trebuie să ne apărăm resursele alimentare, să ne protejăm rețetele tradiționale, să ne prețuim obiceiurile. Mâncarea înseamnă mai mult decât nutrienții dintr-o farfurie, haideți să nu o transformăm în chimie sau într-un supliment cumpărat de la farmacie. Românul are o relație aparte cu mâncarea și chiar nu avem nevoie de modelul american ca să ne fie bine!”, a spus Mihaela Bilic, nutriționist.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Parteneri
spitale private