Sari la conținut

Modificări în campania de vaccinare anti-HPV. Acum se pot vaccina gratuit și fetele cu vârste între 14 – 18 ani

Vaccinul anti-HPV este cea mai eficientă metodă de prevenire a canceurlui de col uterin, una dintre cele mai întâlnite forme de cancer la femei. Din nefericire, România se află pe primul loc în Uniunea Europeană la mortalitatea cauzată de acest tip de cancer.

Medicii recomandă ca vaccinul anti-HPV să fie administrat la vârste fragede, înainte ca tinerele să înceapă să aibă o viață sexuală activă.

Acest lucru ar putea preveni dezvoltarea cancerului de col uterin, unul dintre cele mai comune tipuri de cancer dezvoltate la femei.

Până acum, vaccinul putea fi administrat în mod gratuit fetelor cu vârste cuprinse între 11 și 14 ani. Începând cu anul acesta se vor putea vaccina gratuit și fetele cu vârste cuprinse între 14 și 18 ani.

Noi precizări privind vaccinarea anti-HPV

Potrivit unui comunicat oficial, din cele 40 000 de doze de vaccin anti-HPV care au fost achiziționate în anul 2021 de către Ministerul Sănătății, în cadrul Acordului – Cadru încheiat cu furnizorul, până la sfârșitul lunii septembrie a.c. au fost utilizate 12 698 de doze de vaccin.

Citeste si:

Restul de 27 302 de doze de vaccin se află în cabinetele medicilor de familie (12 860 doze) și în stocurile direcțiilor de sănătate publică (14 442 de doze).

Aceste doze sunt utilizate la persoanele eligibile, pe baza solicitărilor părinților/ reprezentanților legali, care transmit cererile către medicii de familie. Solicitările sunt centralizate în ordinea cronologică a datei de înregistrare, iar trimestrial se solicită direcţiei de sănătate publică teritoriale numărul de doze de vaccin necesare.

Dacă într-un județ există mai multe solicitări față de stocul existent, se pot realiza redistribuiri până la următoarea achiziție.

Ministrul interimar al Sănătății, Cseke Attila a solicitat direcției de specialitate din cadrul Ministerului Sănătății să fundamenteze necesarul de doze pentru următoarea perioadă, astfel încât să poată fi încheiat și următorul contract subsecvent pentru suplimentarea numărului de doze.

Reamintim că, anul acesta, Ministerul Sănătății a extins grupa de vârstă pentru vaccinarea gratuită anti-HPV, astfel încât să fie incluse și fetele cu vârsta între 14 – 18 ani, conform recomandărilor comisiilor de Epidemiologie și de Oncologie din cadrul Ministerului Sănătății, precum și ale specialiștilor din cadrul Institutului Național de Sănătate Publică. Până în acest an, vaccinarea anti-HPV se realiza gratuit doar pentru fetele cu vârsta cuprinsă între 11 și 14 ani.

Cancerul de col uterin este o boală care poate ucide, dar este și un tip de cancer care poate fi prevenit scutind astfel femeile de imense suferinţe fizice şi psihice.

România se află încă pe primul loc în Uniunea Europeană la mortalitate prin cancer de col uterin cu un risc de 6,3 ori mai mare.

Vaccinarea anti-HPV este cea mai bună metodă de prevenire a cancerului de col uterin și Ministerul Sănătății încurajează părinții să solicite informații medicilor de familie și celor de specialitate cu privire la beneficiile acestui tip de vaccinare.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.