Sari la conținut

STUDIU: Vaccinul anti-HPV. La ce vârstă să te imunizezi pentru a reduce șansele cancerului de col uterin cu … %

Vaccinul HPV

Cel mai mare studiu efectuat până acum în privința eficacității vaccinului anti-HPV oferă o perspectivă favorabilă femeilor vaccinate. Se pare că vaccinul reduce șansele de a dezvolta cancer de col uterin cu 88%, dacă imunizarea a avut loc la o anumită vârstă.

Studiul, dezvoltat în Suedia, s-a bazat pe eficacitatea vaccinului anti-HPV, analizând evoluția a 1.7 milioane de femei  timp de 11 ani. Dintre acestea, aproximativ 500.000 au fost imunizate împotriva virusului, conform Daily Mail UK.

Cercetătorii au descoperit că șansele de a dezvolta cancer de col uterin au fost reduse cu 88% la femeile care au fost vaccinate înainte de vârsta de 17 ani și cu 50% mai mici la femeile mai vârstă, care au fost, de asemenea, imunizate. Vaccinul HPV previne infecția cu papilomavirusul uman, un grup comun de viruși care cauzează 90 la sută din cazurile de cancer de col uterin.

Acest studiu sugerează că, în anii următori, cazurile de cancer uterin se vor reduce considerabil datorită numărului mare de vaccinări, ceea ce poate aduce eliminarea definitivă a bolii.

„Fetele vaccinate la o vârstă fragedă par a fi mai protejate, probabil datorită expunerii limitate la infecția cu HPV. Vaccinarea anti HPV nu are niciun efect terapeutic împotriva unei infecții preexistente”, a declarat co-autorul studiului, profesorul Pär Sparén, din cadrul Departamentului de Epidemiologie Medicală de la Institutul Karolinska, Suedia.

De asemenea, profesorul a accentuat importanța vârstei la care trebuie realizată imunizarea pentru a reduce considerabil riscul de a dezvolta cancerul de col uterin.

„Studiul nostru arată că imunizarea împotriva HPV poate reduce semnificativ riscul de cancer de col uterin, mai ales dacă este efectuată la o vârstă fragedă. Datele studiului încurajează continuarea imunizării anti-HPV a copiilor și adolescenților.”, a completat Pär Sparén.

În urma cercetării s-a constatat că numai 19 femei vaccinate, dintre cele 1.7 milioane incluse în studiu, au dezvoltat cancerul de col uterin. Din grupul femeilor care nu au fost imunizate, 538 au fost diagnosticate cu această formă de cancer.

 

Doctorul zilei whatsapp channel

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Mai citeste si: