Sari la conținut

Începe programul de vaccinare antigripală. Principalele modificare aduse de noul program. Persoanele care vor benficia de compensare integrală

campanie de vaccinare antigripala
sursa foto: arhiva Doctorul Zilei
Un nou vaccin e testat pe oameni

Programul de vaccinare antigripală începe în această săptămână, cu unele modificări față de anii precedenți. Astfel, anumite categorii ale populației vor beneficia de compensare integrală a vaccinului, pentru procurarea căruia va fi nevoie de rețetă de la medicul de familie.

Programul de vaccinare antigripală. Persoanele cu vârsta de peste 65 de ani, copiii de la 6 luni la 5 ani, rezidenții din centrele sociale, bolnavii cronic, gravidele și personalul medical ar trebui să se vaccineze gratuit. Serul antigripal a ajuns deja în farmacii, dar deocamdată contracost. Pentru procurarea serului va fi nevoie de prescriere de la medicul de familie, iar pentru categoriile considerate cu risc crescut de îmbolnăvire vaccinul va fi compensat integral, transmite RADOR.

„Săptămâna aceasta va începe campania de vaccinare antigripală. Medicii de familie vor putea prescrie categoriilor la risc vaccinul gripal compensat integral, iar acțiunea de vaccinare propriu-zisă se va face fie la medicul de familie, fie la farmaciile care sunt incluse în acest moment în program”, a informat și ministrul Sănătății.

Lista farmaciilor autorizate pentru programul de vaccinare antigripală

Programul de vaccinare antigripală. Lista farmaciilor autorizate, unde ne putem vaccina împotriva gripei sezoniere, poate fi consultată pe site-ul Ministerului Sănătăţii. Imunizarea o fac doar farmaciștii care au absolvit cursuri de pregătire postuniversitară.

Programul de vaccinare antigripală: procedura de vaccinare

Programul de vaccinare antigripală. Persoanele care doresc să se vaccineze trebuie să se programeze telefonic în prealabil; să solicite recomandarea medicală de vaccinare antigripală fie medicului de familie, fie unui alt medic specialist, dacă în anii anteriori au fost cel puțin o dată vaccinați împotriva gripei sezoniere.

Programul de vaccinare antigripală.Medicii infecționiști din Giurgiu atrag atenția că în acest sezon, pe lângă riscul reprezentat de gripă, revine ca și problemă răspândirea coronavirusului. De aceea, pe fondul creșterii numărului cazurilor de COVID-19, medicii recomandă și în acest caz vaccinarea, dar și măsuri de prevenire a afecțiunilor respiratorii

Vaccinarea antigripală în fiecare an este cea mai eficientă măsură de prevenire împotriva gripei sezoniere.

Vaccinarea trebuie, în mod ideal, efectuată în fiecare an înainte ca virusul gripal să se răspândească în comunitatea în care locuiți. Lunile septembrie și octombrie sunt, în general, perioade bune pentru a fi vaccinat împotriva gripei.

În mod ideal, toată lumea ar trebui să fie vaccinată până la sfârșitul lunii octombrie. Cu toate acestea, chiar dacă nu vă puteți vaccina până în luna noiembrie sau mai târziu, vaccinarea este totuși recomandată, deoarece gripa atinge vârful cel mai frecvent în luna februarie și poate continua până în luna mai.

În rândul adulților sănătoși, vaccinul antigripal oferă protecție, chiar și atunci când virusurile circulante nu se potrivesc exact cu virusurile vaccinate.

Vaccin la copii
Sursă foto: arhiva Doctorul Zilei / Campanie de vaccinare antigripală

În rândul vârstnicilor, vaccinarea antigripală poate fi mai puțin eficientă în prevenirea bolilor, dar reduce severitatea bolii și incidența complicațiilor și a deceselor.

Vaccinarea este importantă în special pentru persoanele cu risc crescut de complicații ale gripei și pentru persoanele care locuiesc cu persoane cu risc crescut sau care au grijă de acestea.

Vaccinul antigripal ajută sistemul imunitar să producă anticorpi (proteine care combat infecția). Dacă vi s-a administrat vaccinul antigripal și intrați în contact cu virusul gripal, vaccinul vă poate feri de îmbolnăvire.

Persoanele cărora le este recomandat vaccinul antigripal anual

Este recomandată vaccinarea anuală pentru:

  • femeile însărcinate în orice stadiu al sarcinii,
  • copii cu vârsta cuprinsă între 6 luni și 5 ani,
  • persoane cu vârsta peste 65 de ani,
  • persoane cu afecțiuni medicale cronice,
  • persoane care lucrează in domeniul social sau al sănătății.

 

 

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Mai citeste si:

Doctorul zilei whatsapp channel