Sari la conținut

Molnupiravir, primul tratament antiviral oral pentru COVID-19 a fost aprobat în această țară

Molnupiravir a fost aprobat pentru tratarea Covid. Marea Britanie devine prima țară din lume care aprobă molnupiravir, pastila anti-COVID-19 creată de Merck.

Agenția de reglementare a medicamentelor (MHRA) a recomandat ca pastila să fie folosită cât mai curând posibil după un test COVID-19 pozitiv și în termen de cinci zile de la apariția simptomelor, potrivit Reuters.

Primul tratament antiviral oral pentru COVID-19

Molnupiravir este primul tratament antiviral oral pentru COVID-19 care a fost aprobat, iar unda verde a fost dată înainte de o eventuală autorizare din partea autorităților americane.

Medicamentul, care va fi denumit Lagevrio în Marea Britanie, a fost urmărit îndeaproape după ce datele de luna trecută au arătat că ar putea reduce la jumătate riscul de deces sau de spitalizare pentru bolnavii COVID-19, dacă este administrat la începutul bolii.

Guvernul britanic și Serviciul Național de Sănătate din această țară vor confirma în timp util modul în care tratamentul va fi aplicat pacienților.

Luna trecută, Marea Britanie a încheiat un acord cu Merck pentru a asigura 480.000 de doze de molnupiravir.

Reduce la jumătate riscul de spitalizare și deces

Compania Merck a anunţat, în urmă cu trei săptămâni, că a depus la Agenţia pentru Alimente şi Medicamente din Statele Unite o cerere de autorizare în regim de urgenţă a pastilei sale anti-COVID-19. Potrivit unui studiu clinic, medicamentul reduce cu aproximativ 50% riscul de spitalizare şi de deces pentru pacienţii diagnosticaţi cu această boală.

„Prima autorizație din lume a molnupiravir reprezintă o realizare majoră în direcția angajamentului Merck, de a descoperi și dezvolta medicamente și vaccinuri inovatoare pentru a adresa cele mai complexe provocări de sănătate publică. Ca parte a misiunii ferme a MSD de a salva și îmbunătăți vieți, vom continua să acționăm cu rigurozitate și fără întârziere pentru a aduce molnupiravir pacienților din întreaga lume cât mai repede cu putință”, a declarat Robert M. Davis, director executiv și președinte, Merck.

Merck vrea să producă peste 10 milioane de cure de tratament până la sfârșitul anului

Autorizarea se bazează pe rezultate pozitive din analiză intermediară a studiului clinic de fază 3 MOVe-OUT, care a evaluat molnupiravir 800 mg, administrat de două ori pe zi la pacienți cu forme ușoare-moderate de COVID-19 (confirmat printr-un test PCR) care nu sunt spitalizați, cu simptome care au debutat în intervalul de cinci zile anterior randomizarii in studiu și care au cel puțin un factor de risc pentru o evoluţie către o formă severă a bolii COVID-19 și spitalizare (de exemplu, afecțiuni cardiace, diabet).

Anticipând rezultatele studiului clinic MOVe-OUT și a potențialului de autorizare de punere pe piață, Merck a investit la risc în producția de Molnupiravir și se așteaptă să producă peste 10 milioane de cure de tratament până la sfârșitul anului 2021 și cel puțin 20 de milioane de cure în 2022.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Mai citeste si:

Doctorul zilei whatsapp channel