Sari la conținut

Monica Pop: acest simptom trebuie să te trimită de URGENȚĂ la medic! Poate duce la orbire!

Monica Pop
Sursă foto: arhiva Doctorul Zilei
Monica Pop, recomandari benefice

Din cuprinsul articolului

Medicul Monica Pop oferă o serie de sfaturi pentru pacieții diabetici.Aceast le sugerează pacienților diabetici să meargă la controalele de vedere, pentru că astfel se pot depista dn timp afecțiuni precum retinopatia diabetică. Netratată la timp, retinopatia diabetică poate duce la orbire.

Retinopatia diabetică  este o complicație a diabetului care afectează ochii. Este cauzată de deteriorarea vaselor de sânge ale țesutului sensibil la lumină din partea din spate a ochiului (retină).

La început, retinopatia diabetică poate să nu provoace simptome sau doar probleme ușoare de vedere. Dar poate duce la orbire.

Afecțiunea se poate dezvolta la oricine are diabet de tip 1 sau tip 2. Cu cât aveți diabet mai mult timp și cu cât glicemia este mai puțin controlată, cu atât este mai probabil să dezvoltați această complicație oculară.

„Orice pacient diabetic trebuie să meargă la consult oftalmologic (la medicul oftalmolog teritorial, e gratuit pentru asigurați), de 2 ori pe an, chiar dacă nu are niciun simptom.

Retinopatia diabetică apare la câțiva ani de la debutul diabetului (nu de când s-a descoperit, de multe ori întâmplator, după ani de evoluție) şi este o afecțiune foarte gravă, în stadii avansate fiind, din păcate, prea târziu pentru recuperarea vederii.

Sfătuiesc pe toți pacientii să meargă şi pe toți medicii care au în îngrijire pacienți diabetici să-i trimită obligatoriu la consult oftalmologic periodic, la policlinica de care aparțin, la „OCHIUL DIABETIC” sau la cabinetele de oftalmologie de la centrele de diabet.

Multi pacienți spun că nu au știut! Eu am crezut ca se documentează. Vin, adesea, in stadii, de multe ori ireversibile! Aveți grijă! scrie medicul oftalmolog Monica Pop pe pagina sa se socializare.

Simptome

Este posibil să nu aveți simptome în stadiile incipiente ale retinopatiei diabetice. Pe măsură ce starea progresează, puteți dezvolta:

  • Vedere incetosata;
  • Afectarea vederii in culori;
  • Pete plutitoare sau pete transparente si incolore si siruri intunecate care plutesc in campul vizual al pacientului;
  • Patch-uri sau dungi care blocheaza viziunea persoanei;
  • Vedere slaba pe timp de noapte;
  • Pierderea brusca si totala a vederii.

 

Tănasă Sabina

Sabina Tanasa, este redactor la www.doctorulzilei.ro din anul 2020, a fost colaborator la despreSpa.ro, owner and founder la MobileWish.ro și la Ulei Cocos Romania - VivaCoco. Este licentiata a Universitatea „Alexandru Ioan Cuza" din Iași si ACADEMIA DE STUDII ECONOMICE DIN BUCURESTI

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel