vineri, septembrie 30, 2022

Războiul a creat panică. Teama de un accident nuclear a băgat frica în oameni, iar aceștia dau busna în farmacii pentru a-și achiziționa pastile cu iodură de potasiu.

În acest context, Alexandru Rafila a spus că medicamentele nu trebuie luat preventiv și se ia doar în momentul în care există un anunț al autorităților care trebuie să fie corelat cu un incident radioactiv major.

„Noi am făcut o campanie susținută care a ținut trei luni la TV în care este foarte clar menționat că acest produs nu trebuie luat preventiv și se ia doar în momentul în care există un anunț al autorităților care trebuie să fie corelat cu un incident radioactiv major”, a precizat ministrul Alexandru Rafila, miercuri seară, la Antena 3

Te-ar mai interesa: Alexandru Rafila: Un comportament responsabil al f...

Așadar, românii care iau pastile cu iodură de potasiu fără să respecte recomandările medicilor riscă să se aleagă cu boli grave, afirmă medicul Monica Pop.

Avertismentul vine în contextul în care tot mai multe persoane merg la farmacie să ceară pastile cu iod. Potrivit mspecialistuluii, mulți adulți au dat pastilele copiilor sau chiar bunicilor. Și asta, fără să existe vreun risc de radiatii.

În cazul în care chiar va fi un accident nuclear, pastilele nu vor mai avea niciun efect pe un organism deja modificat din cauza celor luate inutil până acum, mai spune medicul

„Fiecare om care și-a cumpărat aceste pastile primește acele hâtrii de la farmacii care însoțesc cele patru tablete. Acolo sunt toate instrucțiunile, oamenii nu le citesc, nu își dau seama cât rău își fac cu aceste tablete. Pot face tot felul de patologii, plus că există și contraindicații. În țara asta, oamenii nu au grijă de sănătatea lor. Tabletele sunt extrem de periculoase luate fără niciun motiv”.

Te-ar mai interesa: Se revine sau nu la școala online? Anunțul de ulti...

Dr.Pop: Domnul ministru nu a zis și modul lor de folosire

„Dacă vine un accident nuclear, ce fac oamenii care au luat deja pastilele absolut degeaba? Alea sunt făcute să contracareze expuerea la radiații, nu așa. Au tot felul de efecte secundare foarte grave. E adevărat că domnul ministru nu a zis și modul lor de folosire și sănaccentueze să nu le ia nimeni până în momentul în care apare motivul”, a precizat Monica Pop, la Realitatea PLUS.

Te-ar mai interesa: Legătura dintre palpitații și tiroidă. Un medic ca...

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Parteneri
spitale private