Sari la conținut

Mormântul legat cu lanțuri din Cimitirul Bellu: „Trupul era păstrat într-o casetă din cristal”

Cimitiru Bellu
sursa foto: EVZ

Fără îndoială, cel mai misterios cavou din cimitirul Bellu este cel pe care vizitatorii îl văd întotdeauna în lanțuri și despre care se spune că ar fi fost conceput conform instrucțiunilor pe care femeia aflată acolo i le-ar fi transmis tatălui său în timpul ședințelor de spiritism.

Printre cele mai misterioase locuri de veci din cimitirul Bellu din București se regăsește și mormântul Iuliei Hasdeu.

Mormântul a fost proiectat pe baza unor indicații rezultate în urma unor ședințe de spiritism. Se zice că sunetul pașilor celor care vin în vizită se poate auzi direct în sicriul Iuliei Hasdeu.

Iulia Hasdeu, un copil strălucit, s-a stins la vârsta de 18 ani din cauza tuberculozei, lasându-și tatăl împietrit de durere.

Tatăl ei, Bogdan Petriceicu Hasdeu, a căutat să ia legătura cu fiica sa după deces, prin organizarea de ședințe de spiritism.

Cristian Anița, directorul Arhivelor Statului, relevă că s-au conservat obiecte importante ale familiei Hașdeu, precum caietele Iuliei, corespondența trimisă în perioada în care tânăra se afla la Paris, însă și notițele tatălui din perioada în care a încercat să ia legătura cu fiica sa după moartea acesteia.

„Trecuseră şase luni după moartea fiicei mele. Era în martie: iarna plecase, primăvara nu sosea încă. Într-o seară umedă şi posomorâtă, şedeam singur în odaie lângă masa mea de lucru.

Dar înainte-mi, ca întotdeauna, era o testea de hârtie şi mai multe creioane. Cum? Nu ştiu, nu ştiu, nu ştiu; dar fără ca s-o ştie, mâna mea luă un creion şi îi rezemă vârful de luciul hârtiei. Începui a simţi la tâmpla stângă bătăi scurte şi îndesate, întocmai ca şi cum ar fi fost băgat într-însa un aparat telegrafic.

De îndată mâna mea se puse în mişcare fără astâmpăr. Vreo cinci secunde cel puţin. Când braţul se opri şi creionul căzu dintre degete, mă simţii deşteptat dintr-un somn, deşi eram sigur că nu adormisem.

Aruncai privirea pe hârtie şi citii acolo foarte limpede: Sunt fericită! Te iubesc! Ne vom revedea!, era scris și iscălit cu slova fiicei mele”, a scris Hașdeu, în cartea Sic Cogito.

Mormântul Iuliei Hasdeu, închis cu lanțuri

Potrivit Antena 3, în urma acestui semn, Hasdeu a încercat să localizeze prin orice mijloace spiritul fiicei sale și a apelat la spiritism.

Cristian Anița povestește că Hasdeu și-a iubit așa de mult fiica încât nu a putut rămâne departe de ea.

Inițial, a ridicat un templu în memoria fiicei sale, urmând indicațiile pe care le-a primit de la Iulia, prin intermediul ședințelor de spiritism.

Într-o vreme, ceasul de pe mormânt marca ora morții Iuliei, ba chiar și pașii vizitatorilor se auzeau direct în sicriu.

Iulia Hasdeu a fost prima româncă acceptată la Sorbona. Examenele care deveneau din ce în ce mai grele o extenuau, însă a fost hotărâtă să izbutească.

Iulia Hasdeu a fost îngropată într-un sicriu de sticlă, însă mormântul a fost vandalizat, iar capul a dispărut.

„Este cel mai vandalizat monument din Cimitirul Bellu. Este singurul monument care nu a fost vandalizat cu scopul de câștig.

Unii au crezut că acest mormânt ar putea fi impregnat cu puteri paranormale, ceea ce este un nonsens. Cripta nu a fost niciodată deschisă pentru public, însă, în trecut, Bogdan Petriceicu Hașdeu petrecea multe ceasuri în interior.

Din păcate, vandalizările succesive au făcut să dispară capul Iuliei Hașdeu. Trupul era păstrat într-o casetă din cristal, astfel încât să poată fi văzut de tatăl său. Nici până astăzi nu se știe ce s-a întâmplat cu capul Iuliei”, a povestit Damian Anfile, inspector în cadrul Administraţiei Cimitirelor şi Crematoriilor Umane (ACCU) București.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel