Sari la conținut

Moșii de Iarnă 2023. Pe ce dată pică Sâmbăta Morților și ce se dă de pomană

Moșii de toamna 2024
Sursă foto: arhiva Doctorul Zilei
Moșii de toamna

Moșii de Iarnă 2023. Sâmbăta Morților este una dintre sărbătorile importante în calendarul ortodox, sărbătorită anul acesta la data de 18 Februarie. În această zi, se pomenesc morții, se dă de pomană și se rostesc rugăciuni pentru sufletele celor adormiți.

Încă din cele mai vechi timpuri se spune că sufletele rudelor și prietenilor care au trecut de ultimul hotar al vieții pământești vin pe pâmânt şi se „hrănesc“ cu mireasma bucatelor pregătite de cei dragi.

Pentru că sufletele morţilor coboară pe pământ, oamenii au obiceiul să ofere de pomană mâncare gătită.

Morții se hrănesc cu aburii fierturilor

Moșii de Iarna 2o23. Se spune că cei decedaţi se hrănesc din aburii fierturilor, de aceea este obligatoriu ca măcar un singur fel de mâncare să fie fierbinte.

De asemenea, în memoria rudelor și prietenilor care au trecut de ultimul hotar al vieții pământești trebuie să fie îngrijite în permanență mormintelor, iar de la căpătâiul lor să nu lipsească Sfânta Cruce, candela și florile proaspete.

„Moşii de iarnă marchează începutul sâmbetelor morţilor, în număr de şapte, care se vor încheia sugestiv cu Sâmbăta lui Lazăr, înainte de Săptămâna Mare sau Săptămâna Patimilor.

În tradiţia ortodoxă, în ziua praznicului se aduc la biserică, pentru a fi sfinţite, coliva, prescurea şi o sticlă de vin. De asemenea, se sfinţesc vase cu mâncare şi pachete cu alimente pe care rudele celor adormiţi le împart după slujba de pomenire”, a explicat părintele Eugen Ramon Ilie, protoiereul Călăraşiului.

Ce se dă de pomană în Sâmbăta Morților

Moșii de Iarnă 2023. Potrivit EVZ, pe lângă coliva mare, cu cruce, la biserică trebuie aduse și mici cantități de colivă, în paharele din plastic, care se împart la sfârșitul slujbei, împreună cu câte o lumânare.

În coșul cu care se merge la biserică, se adaugă lângă colivă o sticlă de vin pentru a fi sfințită. Nu trebuie uitat nici colacul împletit care se așază pe masă pentru sfințire și pe urmă se de pomană.

Pe lângă acestea trebuie să mai avem tămâie, cărbuni și un prosop. Acestea se înmânează preotului la Sfânta Liturgie din Sâmbătă Morților.

Cei care vor pot adăuga dulciuri, fructe, legume, prăjituri și alte alimente. De asemenea, în această zi se împarte mâncare pentru sufletul celor adormiți: pilaf, carne, pâine, peşte, sarmale sau orice altfel de mâncare gătită.

Prisăcaru Theona

Mi-am descoperit pasiunea pentru jurnalism in urma cu mai mulți ani si pot spune ca profesia nu este deloc usoara, ci extrem de solicitanta, plina de dinamism, care aduce noi provocari in fiecare zi. Totodata, implica si o doza mare de responsabilitate. Va multumesc atat pentru aprecierile voastre, cat si pentru criticile constructive!

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel