Sari la conținut

Sâmbăta Morților. Cea mai puternică rugăciune pentru sufletele celor adormiți

Rugaciune
Sursa foto: arhiva Doctorul Zilei
Rugaciune făcătoare de minuni

Moşii de toamnă 2022 sau Sâmbăta Morţilor: În acest an, în Biserica Ortodoxă, pomenirea tuturor celor trecuți la cele veșnice, slujba cunoscută în popor sub denumirea de Moșii de toamnă are loc la data de 5 Noiembrie 2022, conform crestinortodox.ro.

Sâmbâta Morților. Există o rugăciune puternică care trebuie rostită pe 5 Noiembrie pentru sufletele celor adormiți.

„Pomenește, Doamne, pe cei ce întru nădejdea învierii și a vieții celei ce va să fie au adormit, părinți și frați ai noștri și pe toți cei care întru dreapta cre­dință s-au săvârșit, și iartă-le lor toate greșelile pe care cu cuvântul sau cu fapta sau cu gân­­dul le-au săvârșit, și-i așază pe ei, Doamne, în locuri lumi­noase, în locuri de verdeață, în locuri de odihnă, de unde au fugit toată dure­rea, întristarea și sus­­pinarea, și unde cercetarea Feței Tale veselește pe toți sfinții Tăi cei din veac.

Cea mai puternică rugăciune pentru sufletele celor adormiți

Eliminări neașteptate și tensiuni între echipe. Cele mai noi episoade Chefi la cuțite se văd în AntenaPLAY ❣
Dăruiește-le lor și nouă Împă­răția Ta și împărtășirea bunătăților Tale celor negrăite și veș­nice și des­fătarea vieții Tale celei ne­sfâr­șite și fericite.

Că Tu ești învierea și odihna ador­­­mi­ților robilor Tăi (numele), Hris­toase, Dumnezeul nostru, și Ție slavă înălțăm, împreună și Celui fără de început al Tău Părinte și Prea­sfân­tului și Bunului și de viață făcă­to­ru­lui Tău Duh, acum și pururea și în vecii vecilor. Amin.

Cu sfinții odihnește, Hristoase, su­fle­tele adormiților robilor Tăi, unde nu este durere, nici întristare, nici suspin, ci viață fără de sfârșit!”, este cea mai puternică rugăciune pentru sufletele celor adormiți.

În tradiţia românească există patru sărbători de Moşi, în care se fac parastase: Moşii de primăvară (de Măcinici), Moşii de vară (sâmbăta dinaintea Rusaliilor), Moşii de toamnă (în prima sâmbătă din noiembrie) și Mosii de iarna (sâmbata dinaintea Duminicii lăsatului sec de carne pentru Postul Paştelui).

Pe lângă coliva mare, cu cruce, la biserică trebuie aduse și mici cantități de colivă, în paharele din plastic, care se împart la sfârșitul slujbei, împreună cu câte o lumânare.

În coșul cu care se merge la biserică, se adaugă lângă colivă o sticlă de vin pentru a fi sfințită. Nu trebuie uitat nici colacul împletit care se așază pe masă pentru sfințire și pe urmă se de pomană.

 

 

Prisăcaru Theona

Mi-am descoperit pasiunea pentru jurnalism in urma cu mai mulți ani si pot spune ca profesia nu este deloc usoara, ci extrem de solicitanta, plina de dinamism, care aduce noi provocari in fiecare zi. Totodata, implica si o doza mare de responsabilitate. Va multumesc atat pentru aprecierile voastre, cat si pentru criticile constructive!

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel