Sari la conținut

Moșii de toamnă 2019. Ce semnificații are Sâmbăta Morților și de ce trebuie să dai de pomană pentru sufletele răposaților

Moșii de toamnă sunt un eveniment foarte important, înaintea Postului Crăciunului, care se petrece în prima sâmbătă din noiembrie.

Cumva, este o celebrare în toată lumea în această perioadă a sufletelor răposaților. Anul acesta, Moșii de toamnă au loc pe 2 noiembrie.

Cuvântul “moşi” vine de la “strămoşi”, şi se referă la persoanele trecute la cele veşnice. Cu apelativul “moşi” sunt numiţi nu doar morţii, ci şi principalele sărbători ce le sunt consacrate, precum şi pomenile făcute pentru ei.

Practic, întreaga Liturghie de sâmbătă le este dedicată, acolo unde fiecare credincios scrie un pomelnic cu numele adormiților săi, iar preotul le citește pe toate, exact în timpul Liturghiei.

Tradiția spune că oamenii trebuie să meargă la Liturghie curați și în haine de sărbătoare, iar femeile să aibă capul acoperit.

În această zi nu ai voie să speli haine, să faci curat în gospodărie sau să faci alte munci. Sâmbăta Morților este dedicată rugăciunii pentru sufletele celor adormiți. Se spune că această zi trebuie începută din zori pentru a participa la Sfânta Liturghie, slujbă ce are loc înaintea celei de pomenire a celor adormiți.

Pentru că nu știm dacă cei morți se află în rai sau în iad, ne rugăm pentru toți în aceeași măsură. Moșii de toamnă sunt un prilej pentru pomenirea celor adormiți și pentru a oferi bucate celor nevoiași.

Coșul cu care vă duceți la biserică în Sâmbăta Morților trebuie să coțină o sticlă mică de vin, colivă, colac și bucate pe care să le oferiți de pomană, de preferință calde. Există o tradiție populară care spune că este bine să iasă abur din mâncare atunci când o oferi de pomană.

Între timp, la orașe, oamenii au ales să ducă produse ambalate sau să facă o faptă bună, să ajute pe cineva, este o sâmbătă a blândeții și a îngăduinței față de aproape, în numele celor dragi care nu mai sunt printre noi. Până la urmă, este vorba de a fi bun.

Irina Lungu

Storyteller. Redactor medical. Traducător. Lucrez cu cuvintele de când mă știu, ador magia lor. Iubesc traducerile, iar domeniul medical m-a cucerit iremediabil. Vreau să transmit publicului informații relevante, de calitate, care să îi ajute în viața de zi cu zi și în problemele cotidiene cu care se confruntă zilnic. Un om informat va fi un om mai sigur pe sine. La rândul meu, mă ghidez după principiul ”Fii tu schimbarea pe care vrei să o vezi în lume. Toți vor să îi schimbe pe ceilalți, dar uită că schimbarea începe din ei înșiși.”

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel