sâmbătă, martie 25, 2023

Moșii de Vară reprezintă ziua de pomenire creștină a sufletelor celor care nu mai sunt printre noi.

Creștinii se roagă și împart bucate în numele celor mai dragi persoane răposate. Se spune că împarți pentru sufletul celui plecat. De fapt, împarți pentru bunătate, credință și iubire.

Moșii de Vară se țin în sâmbăta dinaintea marii sărbători de Rusalii, zi liberă. Sâmbăta în general este ziua dedicată pomenirii celor plecați dintre noi. Moșii de Vară 2020 vor avea loc sâmbătă, pe 6 iunie.

Te-ar mai interesa: Medic celebru: există viață după moarte! Acestea s...

De Moși, bucatele se împart în vase de lut. Tradiția spune că de ”Moșii de vară”, se împarte mâncare caldă, „aburel”, deoarece mirosul acestora îi satură pe cei trecuți la viața veșnică. În Muntenia, spre exemplu, masa de pomană se numește ”aburel” sau ”aburi”. Bucatele se pun vase de lut noi, achiziționate special pentru această ocazie.

De moși se împart bucatele preferate ale celui comemorat, atât mâncare, cât și băutură. În plus, pe lângă bucate, se dau de pomană căni umplute cu vin, cu suc sau cu apă îndulcită cu miere.

De asemenea, la slujba de pomenire, se duc la biserică, pentru binecuvântare : colivă, colaci, vin şi cireşe. Ritualul de comemorare se continuă apoi în cimitire, unde mormintele sunt curăţate şi împodobite cu flori de tei şi cu frunze de nuc. Credincioşii aprind lumânări, dau și acolo de pomană vase de lut, de porţelan sau de lemn, căni împodobite la toartă cu flori de tei şi umplute cu lapte, cu vin sau cu cireşe.

Te-ar mai interesa: Medic: suplimentul natural care ne ajută să combat...

În Ardeal se dau de pomană fructe și colaci, în Moldova se dau de pomană căni și străchini umplute cu orez cu lapte, vin și cireșe. Gospodinele mai prepară și bucate din carne de miel, plăcintă cu varză sau cu brânză.

Biserica îi numește pe cei trecuți în viața de dincolo „adormiți”, termen care are înțelesul de stare din care te poți trezi. Ea nu vorbește de trecere într-o stare de neființă, ci de trecere dintr-un mod de existență în alt mod de existență. Mântuitorul, când ajunge în casa lui Iair a cărui fiică de numai 12 ani murise, spune: „Nu plângeți; n-a murit, ci doarme” (Luca: 8,52), potrivit crestinortodox.ro.

Te-ar mai interesa: Vindecări miraculoase de boli grele făcute de Arse...

Există pomenirea morților, pentru că Biserica nu vede în moarte sfârșitul existenței omului.

Rânduielile bisericești din Sâmbăta Morților – Moșii de vară – sunt respectate cu strictețe în toate bisericile ortodoxe, unde se vor oficia Sfinte Liturghii urmate de slujbe de pomenire a celor trecuți la cele veșnice, în timp ce denumirea de ”Moși” a fost dată pentru a releva apartenența la cei pentru care se fac pomeniri: părinții, moșilor și strămoșilor noștri.

Te-ar mai interesa: Sucul de cartofi, cel mai bun remediu pentru bolil...

Pomenirea morților se face și prin obiceiul oamenilor de a da împărțit, atât pentru sufletul mortului, dar și bunăstarea proprie.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Parteneri
spitale private