sâmbătă, iunie 25, 2022

Moșii de vară, cunoscuți și sub denumirea de Sâmbăta Morților se serbează în acest an pe data de 11 iunie. În tradiția populară, moșii de vară sunt pentru pomenirea morților.

Ținuți în sâmbăta Rusaliilor, Moșii de vară sunt unul dintre cele mai importante momente ale cultului morților.

În trecut, se credea că sufletele morților, după ce au părăsit mormintele în Joia Mare și au zburat slobode timp de 50 de zile, se întorc în lumea subterană în sâmbăta Rusaliilor.

Te-ar mai interesa: Cum arată viitoarea soție a lui George Simion. Ili...

Ce se dă de pomană de Rusalii?

Potrivit crestinortodox.ro de Rusalii se dau de pomana vase de lut, cani, strachini si vase de lemn (cofe), impodobite cu flori si umplute cu lapte, vin sau apa.

In unele sate bucovinene „Mosii de vara” incep inca in dimineata sambetei de Rusalii, cand pomenile amintite mai sus se trimit pe la casele vecinilor.

Dar ritualul de pomenire are loc mai ales in cimitire, unde mormintele sunt curatate si impodobite din timp iar lumanarile ard intreaga perioada in care se desfasoara ceremonialului de pomenire.

Impacarea sufletelor mortilor si intoarcerea lor fara incidente in morminte depind de bogatia ofrandelor (pomenilor) si de respectarea ritualului.

Te-ar mai interesa: Carmen Brumă: Foarte important! Carnea e prietena ...

  • Pomana se dăruieşte celor săraci
  • La sate, dar şi la oraşe, ofrandele se împart mai ales săracilor şi străinilor.
  • Se spune că nu e bine să dai pomeni rudelor.
  • Este bine ca mâncarea dată de pomană să fie caldă, sau măcar un fel, deoarece mirosul bucatelor calde îi satură pe cei de dincolo.
  • În multe localităţi din Muntenia, pomana care se dă pentru sufletele rudelor adormite este pusă îndeosebi în vase de lut noi.
  • Acestea trebuie umplute cu mâncarea şi băutura preferată de răposaţi. Se dau de pomană căni, iar toarta acestora se împodobeşte cu flori şi cireşe.
  • De asemenea, cănile dăruite de pomană trebuie umplute cu vin, cu suc sau cu apă îndulcită cu miere.

Moșii de iarnă și Sâmbăta Morților

Ce nu e bine să faci în Sâmbăta Morților

În seara de sâmbătă, nu este bine să mergi la fântână sau să treci printr-o răscruce de drumuri izolată, fiindcă se spune că pe acolo trec duhurile rele.

De asemenea, ca să nu ai probleme, este bine să dormi în propria locuinţă.

Femeile nu au voie să tricoteze sau să toarcă de Moșii de vară, pentru că toţi colacii daţi de pomană nu vor ajunge la cei pomeniţi, mai spune tradiţia.

Te-ar mai interesa: Cât de periculos este leșinul: 5 semne care alerte...

Dacă plouă în ziua Moşilor de Vară, recolta anului va fi foarte bogată.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Parteneri
spitale private