Sari la conținut

Motivația de a slăbi. Nutriționistul atenționează: „Adeseori cădem în capcana asta”

Alimentația în exces poate duce la inflamații cronice
Sursa foto: arhiva Doctorul Zilei
Adoptarea unor alegeri alimentare echilibrate și promovarea activității fizice regulate pot juca un rol crucial

Din cuprinsul articolului

Motivația de a slăbi. Cori Grămescu, nutriționist și antrenor de fitness, a făcut precizări interesante despre o capcană în care multe femei cas atunci când își doresc să slăbească.

„Adevărul e că în ceea ce privește motivația de a slăbi (și de a face sport) există o abordare simplistă și superficială a problemei, din categoria „ești grasă pentru că nu ești în stare să te abții”. Și asta aduce vina asupra celei care își dorește să găsească o cale de a se opri din comportamentul alimentar care a condus-o la kilograme în plus.

Femeile cu care vorbesc eu sunt mame, artiste, femei de afaceri, dar toate au în comun faptul că aspectul lor fizic nu a fost definitoriu pentru ele, deși adeseori au dus de ani de zile o luptă cu kilogramele în plus.

În aceasta situație, lista de priorități de viață include multe alte capitole, până să ajungă la necesitatea de a se sprijini pe aspectul fizic.

Este cumva paradoxal că, deși îmi spun că-s ani de zile de când nu sunt mulțumite de felul în care arată, nu au reușit să-și găsească resursele pentru a se alinia la un proces „standard” de slăbire. Și nu pentru că nu au avut destulă voință.

Ca să poți să ai motivația semi-constantă de a face sport trebuie să știi cum să iți propui obiectivele. În primul rând, dacă îți propui „vreau să slăbesc x kilograme”, odată cu atingerea obiectivului îți dispare motivația. Nu e pentru că ești un om rău, ci așa funcționează mecanismele de recompensă din creierul nostru, după primirea recompensei, motivația scade.

„Adeseori cădem în capcana asta”

Dacă îți propui în schimb „vreau să fiu o femeie suplă și atrăgătoare”, acela este un obiectiv continuu, care te va ajuta să îți menții motivația. În plus, a fi o femeie suplă și atrăgătoare are șanse să devină un pilon al imaginii de sine, pe când „vreau să slăbesc x kilograme” nu poate să ajungă vreodată la nivelul ăla de profunzime, din simplul motiv că nu antrenează resorturile emoționale necesare modificării personalității noastre.

Când începi să gândești obiectivele în sensul ăsta, poți negocia comportamentele tale de zi cu zi în raport cu impactul lor pe termen lung.

Pentru că adeseori cădem în capcana următoare: „chiar dacă vreau să slăbesc x kilograme, o să mănânc anapoda doar masa asta, pentru că o sar pe următoarea și apoi nu o să se întâmple nimic”. Știm deja că asta nu funcționează niciodată”, spune Cori Grămescu pe pagina sa de Facebook.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel