Sari la conținut

Motivațiile femeilor pentru machiaj sunt strategice: aplică mai mult machiaj pentru romantism și îl reduc în situații riscante

Machiaj
Sursa foto: arhiva Doctorul Zilei
Motivațiile femeilor pentru machiaj sunt strategice

Motivațiile femeilor pentru machiaj sunt strategice: aplică mai mult machiaj pentru romantism și îl reduc în situații riscante, dezvăluie un studiu recent.

Machiajul este adesea folosit pentru a spori atractivitatea și pentru a transmite semnale sociale. Dar amploarea și modul de aplicare a acestuia variază foarte mult în funcție de contextul situațional.

Un nou studiu, publicat în revista Evolutionary Psychology, analizează nuanțele modului în care femeile își modifică aplicarea machiajului în diferite contexte.

Cercetarea cuprinde două studii distincte.

  • Primul studiu se concentrează pe compararea situațiilor de zi cu zi cu contextele de petreceti. Se investighează dacă intențiile femeilor în ceea ce privește intensitatea și grija machiajului diferă între aceste contexte.
  • Al doilea studiu extinde această explorare adăugând încă două contexte, întâlniri și amenințare, pentru a vedea cum aceste situații influențează și mai mult intențiile de aplicare a machiajului.
machiaj
Sursa foto: arhiva Doctorul Zilei

Motivațiile femeilor pentru machiaj sunt strategice. STUDIU

Aleksandra Szymkow, dr. al Universității de Științe Sociale și Umaniste SWPS din Polonia, unul dintre cercetătorii din studiu, a subliniat motivația din spatele acestei investigații.

„Motivația cheie a fost aceea de a investiga dacă intențiile de machiaj ale femeilor sunt strategice. Dacă, într-adevăr, servesc funcții adaptative, cum ar fi atragerea unui partener sau evitarea rănilor, atunci ar trebui să ne așteptăm ca femeile să folosească strategii de îmbunătățire a aspectului diferit în diferite contexte”, a explicat dr. Szymkow.

O concluzie cheie a studiului este variația semnificativă în aplicarea machiajului în diferite contexte. În situațiile de distracție, femeile tind să aplice un machiaj mai intens și în comparatie cu setările de zi cu zi.

Acest lucru sugerează că evenimentele sociale, în special cele care implică potențiale întâlniri romantice, motivează femeile să-și îmbunătățească aspectul mai vizibil.

„Am arătat că diferitele contexte pot provoca niveluri distincte de motivație pentru femei pentru a face o impresie favorabilă, care apoi influențează în mod semnificativ aplicarea intenționată a machiajului”, a subliniat Szymkow. 

machiaj
Sursa foto: arhiva Doctorul Zilei

Machiajul este și o formă de comunicare

Acest lucru se aliniază cu perspectiva funcțională a comportamentului de modificare a aspectului, indicând faptul că machiajul poate fi utilizat strategic în funcție de contextul situațional.

Interesant este că studiul constată cea mai mare grijă în aplicarea machiajului în contexte în care femeile se așteaptă la prezența unui bărbat atrăgător. Acest lucru subliniază rolul potențialelor interese romantice în influențarea strategiilor de autoprezentare ale femeilor.

Pe de altă parte, în contexte amenințătoare, precum prezența unui pretendent nedorit, femeile manifestă o tendință de a-și reduce aplicarea machiajului, indicând o reducere strategică pentru a evita atenția nedorită.

Machiajul este mai mult decât un simplu produs de frumusețe; este o formă de comunicare. Studiul ilustrează că alegerile femeilor în aplicarea machiajului nu sunt doar o chestiune de preferință sau stil personal. Mai degrabă, sunt decizii strategice influențate de contextul social, de impresiile dorite și de dinamica interpersonală potențială.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Mai citeste si:

Doctorul zilei whatsapp channel