Sari la conținut

Sindromul obiectelor strălucitoare, comportamentul distructiv pentru majoritatea oamenilor din ziua de azi

sindromul obiectelor strălucitoare
Sursa foto: arhiva Docotrul Zilei
Cum să depășești sindromul obiectelor strălucitoare

Sindromul obiectelor strălucitoare (SOS) este un termen folosit adesea pentru a descrie un comportament în care indivizii sunt ușor distrași de lucruri, idei sau oportunități noi, noi sau „strălucitoare”.

Oamenii cu sindromul obiectului strălucitor tind să fie atrași de cele mai recente tendințe, gadgeturi sau proiecte, mutându-și frecvent atenția de la un lucru la altul fără a finaliza sarcina sau proiectul inițial.

Sindromul obiectelor strălucitoare
Sursa foto: arhiva Doctorul Zilei

Ce este sindromul obiectelor strălucitoare (SOS)

Acest comportament poate fi în detrimentul productivității și succesului pe termen lung, deoarece indivizii se pot lupta pentru a-și menține concentrarea și pentru a-și urmări în mod constant obiectivele.

Sindromul obiectului strălucitor se poate manifesta în diverse domenii ale vieții, inclusiv în muncă, proiecte personale și chiar în relații.

SOS poate avea implicații asupra sănătății mintale. Deși nu este un diagnostic clinic, căutarea constantă a lucrurilor noi și interesante fără a îndeplini sarcini sau obiective poate duce la stres, anxietate și un sentiment de neîmplinire, potrivit psychreg.org

Pentru a gestiona sindromul obiectelor strălucitoare, este esențial să dezvoltați strategii pentru prioritizarea sarcinilor, stabilirea unor obiective clare și menținerea concentrării asupra celor mai importante obiective.

Sindromul obiectelor stralucitoare
Sursa foto: arhiva Doctorul Zilei

5 efecte asupra sănătății mintale

Abilitățile de gestionare a timpului, disciplina și conștientizarea de sine pot contribui la depășirea acestei tendințe și la menținerea obiectivelor pe termen lung.

Iată câteva efecte potențiale asupra sănătății mintale asociate cu sindromul obiectului strălucitor:

  1. Stres și copleșire. Schimbarea constantă a atenției și asumarea de noi proiecte fără a le finaliza pe cele existente poate duce la creșterea stresului și la senzația de a fi copleșit.
  2. Anxietate. Frica de a pierde următorul lucru interesant poate contribui la anxietate, deoarece persoanele ar putea să-și facă griji că nu fac parte din ultimele tendințe sau oportunități.
  3. Stimă de sine scazută. Incapacitatea de a îndeplini sarcinile sau de a îndeplini obiectivele pe termen lung poate afecta stima de sine și încrederea în sine.
  4. Procrastinare. Sindromul de obiect strălucitor poate duce la amânare, deoarece persoanele pot întârzia sarcini importante în favoarea urmăririi următorului obiect strălucitor.
  5. Productivitate redusă. Schimbarea constantă a focalizării poate împiedica productivitatea generală, deoarece devine dificil să faci progrese substanțiale într-un anumit domeniu.

Cum să depășești sindromul obiectelor strălucitoare

Este esențial să recunoaștem aceste tendințe din timp. Pe cât posibil, e bine să dezvoltăm strategii pentru a le atenua impactul asupra bunăstării mentale. Dacă provocările persistă sau devin copleșitoare, căutarea ajutorului profesional poate fi benefică.

Pentru a aborda sindromul obiectului strălucitor și impactul său potențial asupra sănătății mintale, persoanele pot beneficia de:

  • Stabilește unor obiective clare. Stabilirea unor obiective specifice, măsurabile, realizabile, relevante și limitate în timp poate oferi o foaie de parcurs clară pentru sarcini și proiecte.
  • Prioritizează sarcinile. Identificarea și prioritizarea sarcinilor pe baza importanței lor poate ajuta la concentrarea asupra a ceea ce contează cu adevărat.
  • Gestionarea timpului. Dezvoltarea abilităților eficiente de gestionare a timpului poate ajuta la alocarea adecvată a timpului pentru diverse sarcini.
  • Mindfulness. Angajarea în mindfulness sau meditație poate ajuta oamenii să rămână prezenți și concentrați pe sarcina la îndemână. 
  • Sprijin specializat. Discuția cu prietenii, familia sau un profesionist în domeniul sănătății mintale poate oferi sprijin și îndrumări în gestionarea stresului și anxietății asociate cu sindromul obiectului strălucitor.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Mai citeste si:

Doctorul zilei whatsapp channel