Sari la conținut

Motive ascunse pentru care bărbații devin impotenți

Scăderea libidoului, abstinenţa îndelungată, relaţiile noi după o perioadă mai lungă de timp, dar şi adulterul sunt câteva din cauzele impotenţei selective. Bărbaţii care suferă de această tulburare pot întreţine relaţii sexuale normale cu unele femei, dar nu pot avea relaţii intime cu altele.

„Cel mai întâlnit şi cel mai frustrant caz este cel al bărbaţilor, care, din anumite motive, nu mai pot întreţine relaţii sexuale cu soţia, însă pot avea erecţii spontane şi chiar pot avea contacte sexuale cu alte femei”, arată specialiştii.

În cazul acestei afecţiuni, poate fi vorba despre erecţie slabă, de scurtă durată sau rară. „Am 22 de ani şi mi se întâmplă să nu pot să întreţin relaţii sexuale cu anumite femei, chiar dacă mă atrag foarte mult. Prefer să prelungesc preludiul şi mă tem de actul sexual propriu-zis, care fie se termină cu o ejaculare precoce, fie ajung să îmi pierd erecţia. Am prieteni care se confruntă cu aceeaşi situaţie. Este normal la vârsta mea?”, se întreabă un tânăr pe un forum.

Cauzele sunt multiple: scăderea libidoului, o perioadă mai lungă de abstinenţă, teama că nu se va ridica la nivelul aşteptărilor partenerei, o relaţie nouă cu o parteneră care îl „inhibă”, dar şi adulterul, spun specialiştii.

Naşterea copilului, datoria conjugală şi infidelitatea

După naşterea copilului, unii bărbaţi încep să-şi perceapă soţia drept mama copilului lor, căpătând o aură pentru care sexualitatea devine trivială. „A întreţine relaţii sexuale cu soţia se transformă în a face sex cu mama copilului lor, lucru de neconceput care distruge pasiunea şi viaţa sexuală”, mai spun psihologii.

La rândul său, soţia se poate simţi complexată de transformările care au apărut odată cu naşterea şi se învinovăţeşte pentru scăderea interesului soţului. În loc să discute şi să lămurească lucrurile, cei doi se închistează. În alte cazuri, soţul se îndepărtează sufleteşte de soţia sa, dar în acelaşi timp nu îşi doreşte să renunţe la relaţie, caz în care sexul devine o corvoadă, „o datorie conjugală”.

Pe de altă parte, şi partenera, neînţelegând care este sursa problemelor, poate pune presiune asupra partenerului. Alteori, problemele sunt de natură interioară.

„Un astfel de exemplu este cuplul în care soţia a avut o aventură. Deşi cei doi soţi se străduiesc să îşi rezolve problemele şi să rămână împreună, la un moment dat, performanţa sexuală se diminuează spre dispariţie”, conchid specialiştii americani. Un alt exemplu poate fi al unui bărbat căsătorit care încearcă să aibă o aventură, dar, fiindcă se simte vinovat, nu reuşeşte să aibă o erecţie.

Doctorul zilei whatsapp channel

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Mai citeste si: