luni, iunie 21, 2021

Balonarea este o stare extrem de neplăcută, care adesea survine în urma mesei. Pentru a evita această neplăcere, trebuie să știți care sunt factorii care favorizează acumularea gazelor intestinale.

Băutul

apei în timpul mesei. Un pahar de apă împreună cu mâncarea pare un lucru normal şi sănătos, însă vă poate balona.

De obicei, înghiţim odată cu mâncarea și băutura o cantitate de aer, însă atunci când mâncăm şi bem în acelaşi timp, se adună mai mult aer în stomac, de aceea ar trebui să beţi apă doar după ce aţi terminat de mâncat.

Şi atunci când mâncaţi prea repede puteţi inghiţi o cantitate mai mare de aer. Pentru a evita balonarea, trebuie să mestecaţi cu grijă şi să mâncaţi încet, astfel încât fiecare masă să dureze cel puţin 20 de minute. Evitaţi să staţi în picioarea, să vă plimbaţi

sau să priviţi la televizor în timp ce luaţi masa.

Exerciţiile intense. Conform studiilor, 71% dintre sportivi se confruntă cu probleme digestive, inclusiv balonare. Se presupune că în timpul exercţiilor intense inghiţiţi prea mult aer.

Anxietatea. Exista, în mod clar, o legătura între creier și stomac – astfel că anxietatea poate accentua problemele digestive.

Este foarte probabil, însă ca cei care se confruntă cu probleme digestive în momentul în care sunt stresați, să fi avut asemenea probleme dintotdeauna, dar acestea să fie activate din cauza stresului.

Lactatele. Brânza,

înghețata, laptele conțin lactoză, care poate cauza gaze intestinale în exces la unele persoane. Cei care au intoleranță la lactoză ar trebui chiar să evite aceste alimente.

Antibioticele. Lipsa bacteriilor „bune” din intestine poate cauza balonarea. Bacteriile bune, cunoscute și sub denumirea de floră intestinală, ajută la stimularea sistemului digestiv și la păstrarea celulelor sănătoase, iar antibioticele omoară flora intestinală și deregleză tot sistemul digestiv.

Guma de mestecat. Consumată frecvent produce balonare fiindcă stimulează activitatea intestinelor, păcălite că vor primi

mâncare. Astfel peristaltismul (mișcările spontane ale stomacului utilizate în procesul digestiei care ajută la deplasarea alimentelor prin stomac și prin sfincterul piloric spre duoden) se produce în gol și sucurile digestive sunt secretate în exces.

Alimentele prea fierbinți sau prea reci. Mucoasa tubului digestiv este destul de sensibilă și reacționează la stimulii puternici, cum ar fi alimentele prea reci sau prea fierbinți. Este recomandat să mâncați călduț sau la temperatura camerei. Reacția tubului digestiv la alimentele care au temperaturi extreme este de a produce contracția

reflexă și haotică a musculaturii intestinale care în final duce la balonare.

Ultimele stiri

Parteneri