Sari la conținut

Motive pentru care simțiți arsuri în picioare. Înțepăturile și arsurile la nivelul degetelor sunt primele semne ale acestei boli.

senzatia de arsura a picioarelor
Sursa foto: arhiva Doctorul Zilei
Cauze ale senzației de arsură a picioarelor

Intepaturile si arsurile la nivelul degetelor sunt primele semne ale acestor boli:

Diabet

Poate provoca niveluri mai mari decât cele normale ale zahărului din sânge și ale grăsimilor precum trigliceridele. De-a lungul timpului, acestea pot deteriora nervii din mâini și picioare și pot provoca o senzație de arsură constantă sau ocazională.

Spuneți medicului dumneavoastră dacă observați primele semne, cum ar fi furnicături sau amorțeală în degetele de la mâini și de la picioare și verificați-vă regulat pentru a vă asigura că vă gestionați diabetul în cel mai bun mod.

Neuropatie periferica

Aceasta înseamnă deteriorarea nervilor care vă conectează măduva spinării cu brațele, picioarele, mâinile și picioarele.

Diabetul este cea mai frecventă cauză, dar există multe altele, cum ar fi medicamentele pentru cancer (chimioterapia), insuficiența renală, bolile autoimune (inclusiv artrita reumatoidă), substanțele chimice toxice, infecțiile și problemele de nutriție.

Consumul excesiv de alcool

Excesul de alcool poate cauza o mulțime de probleme de sănătate. Anii de băut prea mult pot afecta nervii conectați la picioarele tale. De asemenea, vă poate reduce nutrienții de care aveți nevoie pentru a vă menține nervii sănătoși. Oricare dintre aceste probleme sau ambele ar putea să vă furnizeze sau să ardă picioarele timp de luni sau ani. Dacă renunțați la băutură, vă ajutați să vă îmbunătățiți simptomele și să opriți alte daune. Cereți ajutor medicului dumneavoastră.

Piciorul de atlet

Medicul dumneavoastră l-ar putea numi „tinea pedis”. Este o ciupercă asemănătoare mucegaiului care crește în zonele calde și umede dintre degetele de la picioare și pe partea de jos a picioarelor și poate înțepa, mâncărime și arsă. Se dezvoltă în pantofi și șosete umede și pe podelele vestiarelor.

Schimbați încălțămintea pentru a avea șansa să se usuce și purtați șlapi în vestiar sau în piscinele publice. Cremele, spray-urile sau pulberile antifungice pot ajuta la controlul infecției.

Deficit de vitamina B12

Nervii tăi au nevoie de această vitamină pentru a rămâne sănătoși. Este posibil să nu obțineți suficient din mâncare, mai ales dacă sunteți vegan (adică nu mâncați produse de origine animală). Devine mai greu pentru corpul tău să absoarbă dacă ești mai în vârstă sau dacă ai avut o intervenție chirurgicală de slăbire, cum ar fi bypass-ul gastric. De asemenea, alcoolismul vă poate împiedica să obțineți suficient B12, acid folic, tiamină și alte vitamine B.

Insuficiență renală cronică

Medicul dumneavoastră o poate numi insuficiență renală. Este cel mai frecvent cauzată de diabet sau de hipertensiune arterială. Rinichii tăi încetează să funcționeze corect. Acest lucru face ca lichidele reziduale să se acumuleze în corpul dumneavoastră, ceea ce poate afecta nervii (neuropatie uremică), inclusiv în picioare, și poate provoca o senzație de arsură.

Sindromul tunelului tarsal

„Tunelul” se află între osul gleznei și un grup de ligamente în apropierea vârfului piciorului. Nervul tibial din interior dă senzație la baza piciorului. Umflarea cauzată de răni, artrită, pinteni osoși, arcade căzute sau alte afecțiuni ar putea împinge nervul. Este posibil să aveți dureri fulgerătoare, amorțeală și o senzație de furnicături sau arsură la picior.

Neuropatia cu fibre mici

Adesea începe în picioare, cu dureri care înjunghie, arsuri sau mâncărimi. Ar putea fi mai rău noaptea sau când te odihnești. Căldura sau frigul pot declanșa uneori un atac, chiar dacă afecțiunea face uneori dificil de a face diferența dintre cele două. Problemele de zahăr din sânge, ca și în cazul diabetului, ar putea provoca acest lucru, dar uneori cauza nu este clară.

Hipotiroidismul

Este atunci când tiroida, o glandă în formă de fluture aflată în gât, nu produce suficienți hormoni, ceea ce înseamnă că corpul tău nu va arde energie la fel de repede. S-ar putea să fii obosit, constipat, sensibil la frig, uituc și mai puțin interesat de actul intim. S-ar putea să aveți și picioarele arzătoare. Medicii nu știu sigur de ce, dar este posibil ca pe termen lung, afecțiunea să vă facă să păstrați prea mult lichid, ceea ce vă împinge nervii.

Amiloidoza

O proteină anormală produsă în măduva osoasă se acumulează în diferite părți ale corpului. S-ar putea să nu-l observi până când nu este avansat. Atunci s-ar putea să fii foarte obosit și slăbit cu pielea care se îngroașă și se învinețește ușor și s-ar putea să ai pete violet în jurul ochilor. Se poate acumula lichid suplimentar. Umflarea gleznelor și picioarelor ar putea pune presiune asupra nervilor și poate provoca furnicături și arsuri în picioare. Nu există nici un tratament care să o  trateze definitiv, dar tratamentul vă poate ușura simptomele.

Eritromelalgie

Medicii nu știu exact ce cauzează, dar s-ar putea ca vasele de sânge să nu se lărgească sau să nu se îngusteze în mod corect. Pielea ta poate deveni roșie, fierbinte și umflată, cu arsuri, cel mai adesea la picioare, dar și la mâini. Un atac poate dura minute sau zile. O scufundare în apă cu gheață poate aduce o ușurare, dar poate declanșa și simptome. Medicul dumneavoastră vă poate informa despre pastile și loțiuni pentru piele cu medicamente care vă vor ameliora simptomele.

 

 

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Mai citeste si:

Doctorul zilei whatsapp channel