Sari la conținut

Bolile au miros diferit. Diabetul miroase ca acetona, cancerul la ficat miroase ca.

Pe o masă dintr-un  laborator din Philadelphia se află o cutie minusculă căptușită cu nanotuburi aproape invizibile. Prin ea trece o țeavă de plastic transparent, iar din capătul său iese un desiș de știfturi, fiecare încolțind un fir roșu sau albastru. Pe măsură ce aerul din conductă trece peste nanotuburi, semnalele electrice ies din cutie de-a lungul firelor. Întregul aparat este situat lângă o fiolă cu sânge, „adulmecând” aerul de deasupra acestuia prin conductă.

Cutia, un nas electronic, este o parte cheie a unei teorii explorată de George Preti, un chimist organic la Centrul Monell Chemical Senses și o echipă interdisciplinară care include fizicieni și medici veterinari de la Universitatea din Pennsylvania, potrivit New York Times.

Preti este un expert în mirosurile umane, pe care le-a studiat de mai bine de 40 de ani. A adulmecat – atât cu mașini, cât și cu nasul – respirație, transpirație și alte secreții în căutarea răspunsurilor despre motivul pentru care mirosim așa cum o facem. Acest ultim proiect încearcă să răspundă la o întrebare pe care alții nu s-ar fi gândit niciodată să o pună: Cancerul ovarian are un miros?

În medicina modernă a cancerului, medicii tind să se bazeze pe tehnici avansate de imagistică și pe detectarea nodulilor. Problema larg recunoscută cu aceste metode este însă că, până când medicii au motive să comande o scanare sau să simtă ceva, este adesea prea târziu.

Cancerul ovarian s-a răspândit de obicei la alte organe până în momentul în care este detectat. Dacă este depistat devreme – ceea ce se întâmplă doar 15 la sută din cazuri, adesea din întâmplare când medicii caută altceva – 92 la sută dintre pacienți trăiesc cel puțin cinci ani. Dar când este depistat prea târziu, rata scade la 27%. Mirosul ar putea fi o modalitate de a ajunge acolo mai devreme.

Sa vedem cum miros bolile:

  • Diabetul are un miros de acetona.
  • Oamenii care au probleme hepatice au un miros de peste crud.
  • Cei care au infectie urinara au miros de amoniac.
  • Sudoarea la schizofrenici miroase a otet.
  • Febra tifoida are un miros de paine proaspat coapta.
  • Pacientii cu febra galbena au miros de carne.
  • Persoanele cu inflamare a ganglionilor limfatici miros a bere statuta.
Etichete:

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.