vineri, decembrie 4, 2020
Elena Oceanu

În mod real, în România se înregistrează un trend descendent al vaccinărilor. Există mai multe explicații pentru acest lucru, în opinia dr. Sandra Alexiu.

Iată-le pe cele mai importante dintre ele:
1 Trendul internațional de refuz al vaccinării, în special în rândul populației educate, cu acces nelimitat la informația de pe diverse canale de comunicare (internet, emisiuni de televiziune și radio nespecializate, articole subiective), informație furnizată abundent de activiștii antivaccinare și contracarată palid de campanii susținute, profesioniste, bine gândite și structurate, ale coordonatorilor programelor naționale de sănătate.
2 Accesul trunchiat la vaccinare, mai ales în cazul unor bâlbe specific naționale: aprovizionare inconstantă cu vaccin, finanțare insuficientă, hiatusuri în furnizarea vaccinurilor necesare la nivelul furnizorilor fie prin licitații prost gândite, contestate, blocate, fie prin lipsa unui sistem național bine pus la punct de distribuție a vaccinului, cu păstrarea lanțului de frig (vaccinul trebuie transportat de la producător până la pacient în anumite condiții, nu cărat cu geanta frigorifică sau în pungă cu gheață, cumpărat de la farmacie și dus în geantă la cabinet etc.)
3 Taifunul de la Ministerul Sănătății care mătură miniştri înainte de a fi capabili să elaboreze o strategie pe termen scurt, mediu și lung, și implicit, și programe de prevenție coerente.
4 Trecerea imunizărilor (finanțare, aprovizionare, plată) în sistem ping-pong, când la Casa Națională de Asigurări de Sănătate, când la Ministerul Sănătății.

Parteneri