Sari la conținut

Motivul dezgustător pentru care NU ar trebui să-ți faci patul în primele 30 de minute după ce te-ai trezit

sursa foto: Unsplash
de ce sa nu iti faci patul dimineata

Îți faci patul imediat ce te trezești dimineața, te întorci la el după ce te-ai trezit puțin sau te întorci seara în patul tău, care arată exact așa cum l-ai lăsat? Deși faptul că îți faci patul dimineața te poate face să te simți ca și cum ai fi realizat ceva, se pare că ai putea face mai mult rău decât bine.

De fapt, unii experți avertizează că ar putea fi rău pentru sănătatea ta, mai ales în primele 30 de minute de la trezirea de dimineață – iar motivul este destul de dezgustător. Expertul în somn Martin Seeley, CEO al retailerului de saltele din Marea Britanie MattressNextDay, a avertizat că dacă faceți acest lucru ați putea capta acarieni, care sunt mici dăunători asemănători unor insecte care se hrănesc cu celulele moarte ale pielii umane.

El a spus: „Contrar credinței populare, un pat nefăcut este mai puțin susceptibil la acarieni, acele creaturi minuscule care pot declanșa o serie de probleme de sănătate, inclusiv astm și alergii. Multe studii arată că așternutul neventilat, cauzat de faptul că vă faceți patul imediat, poate crea un mediu care duce la concentrații mai mari de acarieni și de proteine alergice ale acestora, așa cum s-a raportat în multe studii.

„Acest lucru se datorează faptului că acarienii din praf tind să se dezvolte în medii calde care au multă umiditate. Așadar, având în vedere că o persoană obișnuită transpiră 500 ml pe noapte, în mod natural, mediul din patul tău este terenul perfect pentru reproducerea acarienilor de praf dimineața. De aceea, este important să vă părăsiți patul timp de cel puțin 30 de minute, permițând o mai bună ventilație care ajută la dispersarea umidității și reduce umiditatea generală din pat.

Lenjeria de pat murdara, pericole
Credit foto: arhiva Doctorul Zilei

Lumina soarelui are proprietăți dezinfectante

„În plus, lumina naturală a soarelui poate juca un rol în prevenirea acumulării de acarieni. Permițând ca lenjeria de pat să rămână nefăcută pentru o perioadă de timp îi oferă expunere la lumina naturală a soarelui. Lumina soarelui are proprietăți dezinfectante și poate ajuta la uciderea unor bacterii și acarieni, reducând și mai mult potențialele riscuri pentru sănătate.”

Temperatura perfectă din cameră în timp ce dormiți (18,3 grade Celsius) este de fapt perfectă pentru ca acarienii să se dezvolte. Martin a adăugat: „Având în vedere că perioada actuală este una în care acarienii cresc din cauza nivelului mai ridicat de umiditate din timpul verii, este esențial să lăsați patul să respire în următoarele două luni, până la sfârșitul iernii, când nivelul de umiditate scade.”

Deși sunt mici, acarienii din praf pot avea un impact semnificativ asupra sănătății unei persoane. Martin a explicat: „Se estimează că 10% din populația lumii este alergică la acarieni, ceea ce înseamnă 6,7 milioane de persoane în Marea Britanie.” Simptomele comune ale alergiei la acarieni includ strănut, curgerea nasului, mâncărimi la ochi, nas înfundat, mâncărimi ale pielii și tuse.

Prisăcaru Theona

Mi-am descoperit pasiunea pentru jurnalism in urma cu mai mulți ani si pot spune ca profesia nu este deloc usoara, ci extrem de solicitanta, plina de dinamism, care aduce noi provocari in fiecare zi. Totodata, implica si o doza mare de responsabilitate. Va multumesc atat pentru aprecierile voastre, cat si pentru criticile constructive!

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel