miercuri, ianuarie 19, 2022

Comitetul Național pentru Situații de Urgență (CNSU) a aprobat duminică o hotărâre prin care pacienţii români infectaţi cu COVID-19 pot fi transferaţi în Germania, pentru tratament.

„Se abilitează Ministerul Sănătății și Ministerul Afacerilor Interne prin Departamentul pentru Situații de Urgență, să semneze acordul pentru transferul pacienților cu forme severe și grave de COVID-19 în Republica Federală Germania”, se arată în hotărârea CNSU.

Te-ar mai interesa: Rezultate fals-negative la testele de salivă distr...

Transportul pacienţilor va fi realizat cu aeronave din dotarea Ministerului Apărării Naţinale sau din dotarea Forţelor Aeriene Germane.

Decizia a fost luată „având în vedere situația epidemiologică la nivel național caracterizată de supraaglomerarea unităților sanitare și în special a unităților de primiri urgențe și secțiilor de terapie intensivă cu pacienți care au dezvoltat forme severe sau grave și care necesită suport respirator invaziv sau neinvaziv”, conform CNSU.

Cu toate eforturile statului român, medicii se confruntă cu o situație incredibilă: rudele bolnavilor de COVID-19 refuză transferul în spitalele din Germania, de teama că medicii fac experimente pe bolnavi, spun doctorii. De exemplu, la Institutul Marius Nasta din Capitală, din patru pacienţi acceptaţi, doar doi au fost transferaţi.

Te-ar mai interesa: Radu Țincu, despre a patra doză: „Nu putem să bici...

Medicul Tudor Ciuhodaru a explicat, la Antena 3, că oamenii sunt îndreptățiți să nu aibă încredere în autorități, din cauza comunicării deficitare a informațiilor în perioada pandemiei.

“Este consecința numeroaselor gafe și bâlbe ale autorităților în ceea ce privește comunicarea în această pandemie. Încrederea este un lucru care se dobândește extrem de greu și se pierde foarte ușor.

Te-ar mai interesa: Un medic, un ambulanțier și un intermediar prinși ...

Aici mai este și o problema de educație pentru sănătate și de transparență. Pot să înțeleg, până la un punct, temerile familiilor ai căror pacienți sunt transferați în străînătate. Pentru că își pun problema cum vor avea acolo o comunicare, cine îi va informa despre ce se întâmplă, care sunt costurile în contextul în care se întâmplă un destin tragic în acea țară.

Te-ar mai interesa: De ce lipsesc testele de salivă din școli? Ioana M...

Lucrurile acestea trebuiau explicate foarte clar, să fie transparență. Și tot ceea ce înseamnă comunicare legată de partea medicală, beneficii, riscuri, ce se va întâmplă acolo. Trebuia precizat foarte clar.

Acest mecanism european de protecție civilă poate oferi șansa la viață pentru foarte mulți români.”, a explicat medicul.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Parteneri

Stiri Calde (citeste aici)

spitale private