Sari la conținut

Ne așteaptă un nou focar covid la sfârșitul verii? Experții în sănătate din întreaga lume au dat verdictul!

Sursa foto: arhiva Doctorul Zilei

Ne așteaptă un nou focar covid la sfârșitul verii? Pe cum alte povești care atrag atenția publicului, este ușor să uiți că COVID-19 este încă o amenințare pentru întreaga lume.

În timp ce numărul cazurilor a scăzut în ultimele luni, acestea vor crește din nou în mare parte din cauza a două subvariante ale Omicron cunoscute sub numele de BA.4 și BA.5. Express.co.uk a vorbit cu profesorul imunolog Denis Kinane despre amenințarea pe care o reprezintă.

COVID-19 nu s-a încheiat, pandemia nu s-a încheiat, amenințarea virusului nu s-a încheiat. În ciuda scăderii numărului de cazuri, amenințarea Covid este latentă, un vulcan viral care așteaptă să erupă.

Dovada acestui lucru a fost văzută cu îngrijorare crescândă pentru două subvariante ale Omicron, BA.4 și BA.5. Drept urmare, unii se întreabă acum dacă vara este amenințată de un nou focar.

Profesorul Denis Kinane a descirs ambele variante și a povestit despre probabilitatea unei eventuale perturbări din partea covid.

Profesorul Kinnane a spus: „BA.4 și BA.5 au fost identificate pentru prima dată în Africa de Sud la începutul anului 2022 și de atunci au devenit tulpina dominantă în țară.

În timp ce cele două tulpini noi reproduc mai multe mutații ale variantei originale Omicron, ele par să fie mai frecvente cu tipul BA.2. Recent, Portugalia și Germania înregistrează, de asemenea, o creștere a infecțiilor și este probabil ca acestea să fie determinate de aceste noi tulpini.”

În timp ce BA.2 rămâne varianta dominantă în Marea Britanie, îngrijorarea este BA.4 și BA.5 ar putea depăși în curând BA.2.

Profesorul Kinane a spus despre datele recente: „Variantele Omicron BA.4 și BA.5 par să se transmită rapid și este foarte probabil ca aceste două tulpini să devină dominante în Marea Britanie în timpul verii.

Un nou val de Covid pare din ce în ce mai probabil pentru Marea Britanie. În timp ce tulpinile BA.4 și BA.5 s-a dovedit că depășesc imunitatea dezvoltată pentru alte tulpini de virus, aceasta nu înseamnă neapărat că acest lucru ar duce la mai multe decese.”

În plus, în timp ce creșterea BA.4 și BA.5 sunt îngrijorătoare, acest lucru nu înseamnă că acestea sunt o amenințare atât de mare pe cât ar fi putut fi în mare parte din cauza vaccinărilor și a imunității generale.

Cu toate acestea, Kinane a adăugat că protecția „nu este garantată, deoarece imunitatea scade în mod natural și noile variante ar putea deranja lucrurile”.

În acest context, experții în sănătate nu exclud posibilitatea unor noi restricții în vederea gestionării pandemiei. Tot acești îndeamnă cetățenii să se conformeze și să își facă dozele de rapel pentru a ține pandemia sub control.

Doctorul zilei whatsapp channel

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Mai citeste si: