Sari la conținut

Ne protejează vaccinul antigripal și de coronavirus? Concluziile surprinzătoare ale unui nou studiu

Vaccinul antigripal ar putea reduce infecțiile cu coronavirus, sugerează o cercetare recentă.

Angajații un spital care au fost vaccinați au fost semnificativi mai puțin susceptibili de a se infecta cu covid-19 în comparație cu cei care nu s-au vaccinat.

Oficialii americani din domeniul sănătății îi îndeamnă pe americani să își facă vaccinurile împotriva gripei anul acesta în speranța de a contracara o „twindemie” de iarnă – situație în care atât gripa, cât și COVID-19 se răspândesc și îmbolnăvesc publicul.

Vaccinul antigripal vs. vaccinul covid-19

Dar un nou studiu sugerează că ar putea exista un alt motiv cheie pentru a te vaccina de gripă în acest an: ar putea reduce riscul de COVID-19.

Cercetarea, deși în fază incipientă, indică faptul că administrarea unui vaccin antigripal ar determina organismul să producă molecule largi de combatere a infecțiilor, care ar putea lupta și cu coronavirusul.

Lucrarea este în concordanță cu alte studii recente publicate în reviste revizuite de medici, care indică efecte similare. Cercetătorii avertizează că cercetarea este preliminară și trebuie susținută de experimente mai riguroase.

În noul studiu, Mihai Netea, imunolog de boli infecțioase de la Centrul Medical al Universității Radboud din Olanda, și colegii săi au analizat bazele de date ale spitalului pentru a vedea dacă angajații care au fost vaccinați împotriva gripei în sezonul 2019-2020 au fost mai mult sau mai puțin susceptibili să se  infecteze cu SARS-CoV-2, virusul din spatele COVID-19.

Angajații spitalului care au primit vaccinul antigripal, au avut șanse cu 39% mai reduse să fie testați pozitiv pentru coronavirus, începând cu data de 1 iunie 2020. Asta, în comprație cu cei 2.23 % din cei nevaccinați care au fost testați pozitiv.

Aceste constatări nu demonstrează că vaccinurile antigripale previn COVID-19. „Acesta este un studiu interesant, dar nu oferă dovezi definitive”, spune Ellen Foxman, imunobiolog și patolog clinic la Școala de Medicină din Yale.

Studii precum acestea, care găsesc corelații între comportamente și rezultate, nu pot stabili cauza și efectul. Determinarea faptului dacă vaccinurile împotriva gripei previn efectiv COVID-19 „necesită mari studii clinice la nivelul populației [generale]”, spune Maziar Divangahi, imunolog pulmonar la Institutul de Cercetări al Centrului de Sănătate al Universității McGill.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Mai citeste si:

Doctorul zilei whatsapp channel